miercuri, 2 februarie 2011

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea:
Găluşte cu păsat

La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate!
Ingrediente:
5-6 cepe mari
300-350 g păsat
100 g orez
slăninuţă, jumeri
2-3 linguri untură de porc
afumătură
moare
varza acră
condimente: sare, piper, delikat
cimbru uscat
Preparare:
Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură.
Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute.
Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată).
Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite.
Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore.
Se servesc fierbinţi.

4 comentarii:

  1. arata bine rau!'dar trebuie sa ma lamuresti cu pasatul asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima oara aud de galuste din astea. As gusta din prima, da esti prea departe ... Sanatate mamei tale !

    RăspundețiȘtergere
  3. E porumb, macinat mai mare, cam de dimensiunea orezului.
    Musai sa fie bine "unse", altfel sunt innecacioase.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dani, multumesc mult! La fel si mamei tale :)

    RăspundețiȘtergere