joi, 4 aprilie 2013

Slăninuță afumată

Din capitolul plăceri interzise... mai ales de când am trecut la obiceiuri sănătoase și-am renunțat la fumat și-am luat în greutate! :)))
Rețeta asta e grozavă, moștenire de familie se cheamă!
Slănina porcului se taie în table dreptunghiulare.
Se unge cu pastă de usturoi (mujdei gros) apoi se sărează cu sare grunjoasă.
Se așează suprapusă într-un vas mare și se lasă cca 3 săptămâni la temperatură scăzută, dar pozitivă (în pivniță sau într-o cameră neîncălzită, la cca 10-12 grade C).
Apoi se trece prin moare de varză pentru a îndepărta sarea neîncorporată de slănină.
Se prepară un sos-pastă din:
- vin alb
- boia de ardei
Cu acest sos se unge fiecare tablă de slăninuță pe partea superioară (opusă șoriciului).
Se leagă cu sfoară și se lasă la scurs pe o vergea pentru 24 de ore.
Se afumă în afumătoarea cu rumeguș de fag (câteva fumuri bune 4-5, aproximativ 2 zile).
O păstrăm în pivniță, într-un bidon de plastic cu capac, unde am așezat pe cant fiecare bucată de slănină împachetată individual în hârtie albă.
.

Merge de minune cu pâinea din aluat nefrământat!
Iarna e grozavă cu salată de ceapă roșie, primăvara e bestială cu ridichi și ceapă verde, vara o e nebunie cu roții, iar toamna e un deliciu cu gogoșari! :)))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu