Treceți la conținutul principal

Slăninuță afumată

Din capitolul plăceri interzise... mai ales de când am trecut la obiceiuri sănătoase și-am renunțat la fumat și-am luat în greutate! :)))
Rețeta asta e grozavă, moștenire de familie se cheamă!
Slănina porcului se taie în table dreptunghiulare.
Se unge cu pastă de usturoi (mujdei gros) apoi se sărează cu sare grunjoasă.
Se așează suprapusă într-un vas mare și se lasă cca 3 săptămâni la temperatură scăzută, dar pozitivă (în pivniță sau într-o cameră neîncălzită, la cca 10-12 grade C).
Apoi se trece prin moare de varză pentru a îndepărta sarea neîncorporată de slănină.
Se prepară un sos-pastă din:
- vin alb
- boia de ardei
Cu acest sos se unge fiecare tablă de slăninuță pe partea superioară (opusă șoriciului).
Se leagă cu sfoară și se lasă la scurs pe o vergea pentru 24 de ore.
Se afumă în afumătoarea cu rumeguș de fag (câteva fumuri bune 4-5, aproximativ 2 zile).
O păstrăm în pivniță, într-un bidon de plastic cu capac, unde am așezat pe cant fiecare bucată de slănină împachetată individual în hârtie albă.
.

Merge de minune cu pâinea din aluat nefrământat!
Iarna e grozavă cu salată de ceapă roșie, primăvara e bestială cu ridichi și ceapă verde, vara o e nebunie cu roții, iar toamna e un deliciu cu gogoșari! :)))

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.