Treceți la conținutul principal

Cartofi acordeon



Acești cartofi sunt extrem de versatili, genul de preparat cu tot ce ai la îndemână/găsești prin frigider. Deși auzisem de ceva vreme, nu prea mi-au inspirat încredere, abia după ce i-am pregătit mi s-au părut demni de luat în calcul! 
Cred că pot fi preparați de fiecare după bunul plac!
Cum i-am preparat eu:
-        am ales cartofi de dimensiuni apropiate, i-am spălat foarte bine cu partea abrazivă a buretelui de vase.
-        i-am așezat în concavitatea lingurii, i-am secționat transversal, în felii de 2-3 mm
-        am garnisit cu: felii de bacon/kaiser și cașcaval și bucățele fine de unt
-        am așezat cartofii împănați într-o tavă, am turnat peste ei un sos format din smântână/iaurt + sare, piper (într-una din variante am pus și ouă bătute, numai că așa aduc tare a cartofi franțuzești).
-        I-am acoperit cu folie de aluminiu și am dat la cuptor, pentru cca 40-50 minute, apoi i-am descoperit și i-am lăsat așa pentru 10-15 minute, pentru a se rumeni ușor.
Se pot servi ca atare sau ca garnitură.


În varianta simplă:

Între timp am mai descoperit o variantă, asta mi se pare în-cân-tă-toa-reeeeee!!!

Comentarii

  1. Sunt deliciosi, eu ii fac fara sos, doar cu unt. Si pentru mine i-am facut cu pleurotus in locul baconului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Varianta cu unt mi se pare super-tare!
    Cu Pleurotus, zici? Tu esti extrem de inventiva, draga Myky! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nevoia te invata Mirela, nu era sa renunt la asa bunatate doar pentru ca am renuntat la carne:). Feliile de pleurotus le-am uns cu putin ulei si le-am presarat cu putina pudra de sare si usturoi inainte sa le pun intre cartofi.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.