Treceți la conținutul principal

Gradina de legume 2013

Din nefericire nu am făcut fotografii grădinii de legume anul acesta, astfel încât am încercat astăzi să repar greșeala, să reconstitui din memorie, să notez unele observații & concluzii.
Ca anotimpuri, pot spune că anul acesta a fost unul de modă veche, întrucât în mai-iunie a plouat aproape în fiecare zi, iar nopțile au fost așa cum le știm mereu: cu temperaturi nefiresc de scăzute (chiar 3 grade, spre final de iulie!!!).
Așadar, legumelor le-a mers bine, grădina a fost mai mereu verde, cu aspect proaspăt și sănătos.
Acest post se va îmbogăți în timp cu trimiteri spre alte articole, în funcție de momentul intrării/ieșirii în/din scenă a legumelor protagoniste :)
Roșiile arată grozav, am din cele mari, de Idicel, câteva fire ciorchine, mai văratice, răsad cumparat de mine, de la Ciuc și foarte multe fire de roșii din acelea mici-mici, tip mazăre.



Spre bucuria mea, începând cu jumătatea lui august, am mâncat numai roșii din grădina noastră. Mai multe despre roșii aici
Fasolea galbenă pitică nu s-a dezmințit nici anul acesta, arată foarte bine, am cules de 3 ori păstăile și am pus la congelator peste 10 kg.



Ardei:
Ardeii i-am prezentat ulterior aici.
Ceapa a crescut foarte frumos, bulbii sunt mari, spre deosebire de mărunțica de anul trecut, acum încep să se usuce foii:
Despre recolta noastră de ceapă, aici.
Răsadul de varză & gulii primit de la colegii mei Sorina & Ilie  a fost de primă calitate, am o varză de vară superbă:
Dovleceii au fost din cei clasici, nu mă omor după ei, numai că în primăvară nu am găsit zucchini, preferații mei:

Morcovii sunt promițători, am pus și din cei timpurii, care s-au făcut chiar mari, dar și din cei mai tomnateci:

Niște coșuri zilnice:
- de iulie

- de august:



Comentarii

  1. Superb arata gradina !!! Sa-i pui o margica albastra, de deochi :)
    La tine acum incep sa se coaca rosiile, la mine sunt pe trecute ... avem doua luni diferenta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saru-mana, Dani! Nu stiam de pontul cu margica albastra, doar de firul rosu credeam ar avea efect anti-deochi! :)
      Doua luni diferenta? Oricum, pana acum cativa ani, nici nu se cultivau rosii, in zona mea. Pana mai anul trecut, se coceau la jumatatea lui septembrie, acum, am deja in august rosii coapte!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.