marți, 10 august 2010

Castraveti in saramura

Mi-a greu sa accept, dar vara e pe sfarsite!
Care vara? 
O astept mai bine de 9 luni (as putea face un copil in intervalul asta!!!) iar ea vine pe furis, mai ploua, mai scad temperaturile, pe cand ma trezesc, a venit prima bruma!
UF!!!
Revin: am pus cu plic de seminte de castraveti cornison, in ideea de a nu cumpara pentru salata. cand colo, ce sa vezi? Am pus deja 2 borcane mari, de 5 l.
Reteta:
Castravetii se spala bine, se aseaza cat mai ordonati in borcane, pentru a nu ramane prea mult spatiu liber.
Saramura: 1/2 din volumul borcanului apa + 20-25 g sare grunjoasa la fiecare l de apa + un manunchi frunze telina, marar, cimbru, frunze de visin. Se fierb in clocot 5 minute. Se ia de pe foc, se lasa cateva minute pentru a se racori. Se toarna in borcane (sub care asezi o placa de fonta) cu polonicul. Se lasa in bucatarie 48 de ore, descoperiti, pentru a fermenta.
Dupa 48 de ore, se goleste saramura in oala in care a mai ramas lichid + frunze.
Castravetii se spala bine-bine-bine (de 3-4-5 ori) pana dispare tot sedimentul de la baza. Intre timp s-au inmuiat, ii mai poti aseza, ordona.
Saramura se fierbe din nou 10 minute, apoi fierbinte, se toarna peste castraveti.
Se adauga frunzele + boabe de piper + hrean.
Se leaga borcanele, se duc imediat in pivnita/camara.
La anu'mi maresc lotul! 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu