miercuri, 9 februarie 2011

Ochiuri poloneze...

... sau dragostea trece prin stomac! :)))
Mi-a venit această idee, deoarece am concluzionat azi, după mai bine de 21 de ani de convieţuire cu dragul meu soţ, că aceasta a fost prima mâncare pe care am gătit-o pentru el şi cu care l-am cucerit iremediabil! :)) Ba mai mult, mi-am amintit cum am pregătit eu mâncărica asta pentru 8 tineri de sex masculin, cu vârsta de 20 de ani, colegii de apartament ai lui Dan, din căminul studenţesc! Tin minte că mi-a luat ceva timp, întrucât băieţii aveau un reşou improvizat, din cel compus dintr-un bolţar şi-o rezistenţă! Văleleu!!! Ce disperare m-a apucat, căci vlăjganii salivau intens, iar eu mă chinuiam la foc mic şi-n crăticioară mititică, spălată şi folosită pentru următorul pas!


Ingrediente:
  • Sos:
    • o ceapă tăiată solzişori
    • 2+3 feliuţe de slănină, tăiată foarte fin (cubuleţe mici)
    • o lingură ulei
    • mezeluri: şuncă, salam, cârnaţi, etc, tăiate cubuleţe
    • suc de roşii, bulion, păstă de tomate
    • un pic de zahăr
    • sare, vegeta sau delikat
    • piper proaspăt râşnit
  • 2 x n felii de pîine prăjite în tigaia unsă cu ulei, unde n = nr. flămânzilor
  • 2 x n ouă prăjite ochiuri, unde n are aceeaşi semnificaţie ca mai sus
Preparare:
Slăninuţa fin tăiată se prăjeşte uşor în tigaie, se adaugă ceapa tăiată solzişori, apoi mezelurile. Dacă folosim suc de roşii, adăugăm un pic de făină albă, dacă folosim pastă de tomate, renunţăam la făină. Practic, se face un sos de roşii îmbogăţit cu ingredinetele enumerate, potrivim gustul cu sare, piper, zahăr, etc.

Servire:
Pe o farfurie întinsă se aşează câte 2 felii de pâine prăjită, deasupra lor ochiurile, apoi le "scăldăm" în sosul de roşii preparat. Râşnim piper şi mâncăm cu poftă! :))

Iată-le, aşadar:

ochiuri poloneze

2 comentarii:

  1. Faine tare! Am salvat şi ouăle astea poloneze pentru românii mei :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hi-hi-hi şi pe mine m-au aplaudat ai mei! :)))

    RăspundețiȘtergere