Treceți la conținutul principal

Pandişpan cu mere şi nuci

Denumirea atribuită - pandişpan - nu este cea mai potrivită, însă aşa apare această reţetă în preafrumoasa carte "Bunătăţi la cuptor" de la scumpa editură Reader Digest.
Pandişpan cu mere şi nuci
Ingrediente:
Aluat:
  • 2 ouă
  • 125 g nucă măcinată
  • 60 g zahăr
  • 60 g făină
  • 1 plic zahăr vanilat / coajă de lămâie rasă
  • 1 praf sare
  • 1/2  linguriţă praf de copt
  • 1 lingură de apă
Umplutură şi garnitură:
  • 500 g mere moi, recomandabil Ionatan
  • 16-20 nuci, tăiate în jumătate ( migdale)
  • 2-3 linguri dulceaţă de caise / marmeladă de portocale
  • lichior de caise
Preparare:
Albuşurile cu praful de sare se bat spumă + zahăr, se bat din nou, până se întăresc.
Se adaugă gălbenuşurile şi lingura de apă.
Făina, amestecată cu nuca măcinată şi praful de copt se încorporează şi se amestecă uşor, prin răsturnare.

Într-o formă de tort cu inel, tapetată cu hârtie de copt, se toarnă aluatul, se nivelează.
Se garniseşte cu merele tăiate în sferturi, curăţate de coajă şi seminte, crestate fin pe partea convexă (merge bine şi cu dispozitivul de tăiat ouă). În spaţiile dintre mere se completează cu jumătăţile de nucă.
Se coace în cuptorul preîncălzit, la 200 grade C (180 grade C la cel cu ventilator) 20-30 minute, conform reţetei, însă asta e după cuptorul fiecăreia (la mine vreo 35-40 minute)
La final, dulceata de caise, amestecată cu lichiorul, se fierb şi se glasează pandişpanul. Se pudrează cu zahăr + zahăr vanilat.
Este delicios.
Prima ediţie: cu migdale în loc de nuci, proaspăt scos din cuptor: 
Glasat cu dulceaţă & lichior şi pudrat din belşug cu zahăr:
Reeditat, varianta cu nuci:




Comentarii

  1. Mirela, n-am gasit pe nicaieri faina mentionata printre ingrediente :| , cred ca 2 linguri sunt suficiente.
    Poate fi un tort super si daca inlocuiesc zaharul cu fructoza m-am scos cu un desert special pentru sotul meu. Multumesc mult pentru idee :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci, Stefana, am scris în viteză, atenţia îmi e diminuată şi din cauza unei gripe urâte.

    Am adăugat făina acum, în plus am corectat şi pt. praful de copt, căci scrisesem de 2x zahăr vanilat!

    Nu ştiu de ce se numeşte pandişpan, căci nu prea seamănă, însă în cartea de la Reader Digest "Bunătăţi la cuptor", apare sub această denumire.
    Eu zic că merită încercat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sanatate multa, Mirela :-* Si ceva odihna, ca e cel mai bun medicament.
    Praslea al meu s-a dus saptamana trecuta la doctor sa-i dea o scutire ca statuse acasa racit 2 zile. I-a prelungit statul acasa inca o saptamana, cu diagnosticul bronsita acuta.
    Noi, adultii, avem alte responsabilitati si nu putem lipsi de la "slujba"... Desi cea mai mare responsabilitate o avem fata de propria sanatate

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci!
    Din pacate, asa e... mereu pe fuga si plini de responsabilitati!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mirela, ti-am ascultat sfatul :) si am facut azi pandispanul cu nuca si mere. A iesit foarte buuuuuuuuuuuuuuun. Mai ca as fi mancat eu toata tava.

    RăspundețiȘtergere
  6. Codruta, ma bucur mult ca ti-a placut!
    Sa va fie de bine! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am facut si eu aceasta reteta Mirela :). A iesit foarte frumos si gustos insa blatul mi-a iesit putin cam nisipos. Te rog sa imi spui daca se poate, cam ce cantitate de lichior ai pus. Am impresia ca am pus putin. Multumesc anticipat pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur ca ti-a placut reteta!
    Eu am pus 1/2 borcanel de dulceata si am turnat cca 25 ml lichior. Le-am bagat la microunde, apoi am turnat amestecul si l-am pensulat repejor.
    In schimb, eu am facut alta "traznaie"! Am pudrat cu prea mult zahar si nu se mai vedeau merele si nucile! :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. :))) iata cum invatam si din ''traznai'' :). Acum m-am lamurit. De teama ca merele sa nu fie prea tari am tinut ceva mai mult timp la cuptor fata de cat ai indicat tu. Ca urmare blatul a iesit prea uscat, in partea de jos a facut o mica crusta. In concluzie maine voi face o alta ''traznaie'' :). Voi face putin sirop de mere cu lamaie si insiropez partea de jos. Iti voi comunica rezultatul :).

    RăspundețiȘtergere
  10. Invatam, invatam :)
    nu trebuie lasat mult la copt, te orientezi dupa cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am promis ca revin cu imbunatatirea :). Am reusit sa-l ''dreg'' f. f. bine.
    Dintr-un mar, o portocala, zeama de la 1/2 lamaie am facut un compot concentrat. Cu el am insiropat pajitura (nu am pus zaharul pudra la inceput). Deasupra am pus frisca pe care am decorat-o cu feliile de mar din compot. Concluzia, l-a dres neasteptat de bine, hi, hi.
    Merci Mirela de idee si consultanta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari, Luci! Iata plus-valoarea! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.