Ingrediente:
- 1 pachet pişcoturi sau un blat de pandişpan
- fructe (portocale, kiwi, struguri, căpşuni, etc)
- 1 l lapte
- 5 ouă
- 5 + 3 linguri zahăr
- 2 linguri făină
- stafide înmuiate
- coajă de portocale fiartă în sirop de apă cu zahăr
Crema:
- 5 gălbenuşuri + 5 linguri de zahăr + 2-3 plicuri zahăr vanilat, se mixează
- se adaugă 2 linguri făină, amestecate cu 1 l de lapte fierbinte, amestecând continuu, până se îngroaşă
- se adaugă gelatina (preparată după indicaţiile de pe plic)
- 5 albuşuri batute spumă tare + 3 linguri zahăr + 1 praf sare, se adaugă în crema de vanilie
Asamblare:
- într-o formă de tort se aşterne celofan / folie, apoi se aranjează fructele proaspete, din compot sau zaharisite
- se toarnă un strat de cremă, apoi se aşează 1 rând de pişcoturi
- se aşează din nou un strat de fructe, inclusiv stafidele înmuiate şi coaja de portocale fiartă în sirop de apă cu zahăr
- se continuă cu un strat de cremă, apoi din nou pişcoturi
- ultimul stat trebuie să fie cel de pişcoturi / blat
Se lasă la rece 2-3 ore, apoi se răstoarnă pe un platou.
Buna ziua, Mirela :)
RăspundețiȘtergere"Crema" pentru tort nu se pune pe aragaz deloc? Doar se ingroasa din cauza laptelui fierbinte?
Buna, Stefana
RăspundețiȘtergereCrema se prepara extrem de interesant, de altfel eu am trecut rapid peste, intrucat cred ca instructiunile de pe plicul de gelatina sunt definitorii.
In reteta originala (din caietul meu de retete) NU se pune deloc pe foc.
In schimb eu am pus-o pe aragaz, la foc mic, iar cu gelatina am sfeclit-o, pe jumatate!
Cred ca ar fi trebuit sa fierb si gelatina.
Crema s-a tinut, nu zic ba, dar n-a fost "teapana" de-a binelea.
Multumesc mult!
RăspundețiȘtergereIn ultimii ani zilele baietilor s-au nimerit sa fie in perioade caniculare. Iar tortul asta, fara utilizarea aragazului si atat de racoritor o sa fie perfect la momentul oportun :D. Bineinteles ca o sa testez reteta inainte ;)sa capat experienta.
Sa-l incerci pana atunci, dar sa ai in vedere fructe de sezon.
RăspundețiȘtergere