joi, 24 martie 2011

Lapte de pasăre


... sau  "Bulgări de zăpadă", conform unei mai elegante ziceri! :))
Desertul ăsta mi-a încântat copilăria, l-am făcut frecvent în tinereţe, şi l-am abandonat la maturitate!
Norocul a făcut ca în bucătăria mea să se întâlnească ouăle de casă cumpărate ieri de la ţară, de către Dan, cu laptele de văcuţă, de grajd! :))
Şi-uite-aşa, mi-a venit ideea de-a sacrifica:
- 8 ouă
- 2 l de lapte
- vreo 160 + 250/300 de grame de zahăr (recunosc, am exagerat un pic, e infernal de dulce, adică fix aşa cum îmi place)
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 1 praf de sare.
Varianta clasică:
Am pus laptele la fiert:


Am separat ouăle, iar albuşurile le-am bătut spumă, mai întâi simple, apoi, am adăugat câte 20g zahăr/albuş, până s-a întărit:


Apoi, am luat câteo lingură plină de albuş, l-am dat la fiert în lapte:


Am terminat de fiert toţi bulgăraşii, atenţie! se ţin 1-2 minute pe o parte, idem pe ailaltă, altfel, există riscul de-a se întări! I-am scos într-un castron.

NOUTATE ABSOLUTĂ (adăugata mai târziu)
"furată" de pe blogul Irinei: timpul pentru preparare scade incredibil de mult, iar calitatea "bulgăraşilor de zăpadă" creşte spectaculos!!!!
Albuşurile bătute bine cu mixerul, până se întăresc, iar apoi adăugat 1 praf de sare şi atâtea linguri de zahăr câte albuşuri folosim, bătute din nou, până când se întăresc ca o zăpada.
Se ia albuşul cu lingura udată în apă rece, se aşează pe o farfurie şi se dau la microunde 75 de secunde, la turaţia 750. Sunt de vis: cresc minunat şi au o textură net superioară celor fierţi în lapte!
În această varinată, începem cu şodoul: gălbenuşurile + zahărul + zahărul vanilat, amestecat cu lapte rece, adăugate în oala de fiert lapte (cu pereţi dubli).


În varianta clasică, urmează "împrietenirea" gălbenuşurilor cu zahărul (20g / gălbenuş) şi cu 200 ml lapte receŞi-apoi, am turnat în laptele fierbinte, ţinut încă pe foc foarte mic, amestecând cu telul.
Într-un final, am plasat bulgăraşii deasupra şi-am lăsat să se stâmpere!

3 comentarii:

  1. fac si eu cateodata dar adaug in amestecul de galbenusuri+lapte rece si 1 lingura de amidon sau faina pt. a avea consistenta unui sos

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca se poate adauga, insa mie imi da senzatia de fainos, de aceea prefer sa pun multe galbenusuri, iar cand se raceste se ingroasa usor.

    RăspundețiȘtergere