miercuri, 22 iunie 2011

Dulceaţă de frăguţe

... cu parfumul copilăriei, când, împreună cu părinţii şi sora mea băteam pădurile din vecinătatea orăşelului, culegând frăguţe şi mai târziu în vară, zmeură, atât de parfumate!
Ţin minte că eram leneşă rău la adunat, mai degrabă mâncam până mă săturam, iar apoi voiam să plecăm acasă. Ai mei, oameni foarte harnici şi vrednici, mă amăgeau, încercând să-mi distragă atenţia, iar eu îmi plângeam de milă.
Abia în anii studenţiei au început să-mi lipsească ieşirile la pădure, în Clujul sufocat de praf şi gălăgie, sesiunea de vară mâ făcea întotdeauna nostalgică. Băiet fiind, păduri cutreieram...
Aseară, doamna de la care cumpăr fructe de pădure, mi-a poposit în prag cu o găletuşă de frăguţe proaspete.
Le-am ales încă o dată, deşi erau perfect curate şi curăţate, apoi le-am pus la foc, însă preocupată cu spălatul şi sterilizatul borcanelor, mi s-au prins de fundul cratiţei, trebuind să le golesc iute în alta. 
Reţeta:
 • frăguţe, eu am avut 2,4 kg (o găleţică de 5 l)
 • 800 g zahăr / 1 kg de fructe, aşadar, 2 kg de zahăr
 • aspirină/salicilat
Preparare:
Fructele curăţate se pun la foc mic, iar din momentul în care dau în clocot, se lasă 10 minute.
Se adaugă zahărul, se mai lasă 7 minute, după primul clocot.
Se adaugă 3-4 aspirine zdrobite.
Se toarnă fierbinte în borcanele bine spălate şi fierbinţi şi ele, în urma sterilizării în cuptor.
Se închid capacele, se întorc cu fundul în sus, pentru cca 1/2 oră, apoi se readuc în poziţia normală.
Le-am împachetat, iar după răcire se aşează frumos în pivniţă/cămară.

3 comentarii:

 1. Buna seara.
  Din colpilarie n-am mai mancat fragute, Locuiesc in Timisoara si sunt f. bolnava ( cancer ). Imi doresc sa cumpar fragute de undeva si sa-mi fie trimise prin curier ( platesc serviciul!).Puteti sa-mi indicati o firma sau o persoana fizica? Un telefon?
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Din pacate fragutele au trecut acum. Nu stiu ce sa zic, poate se mai gasesc congelate pe la supermarket-uri, stiu ca si eu am cunmparat intr-o iarna amestec de fructe de padure.
  Imi pare foarte rau.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dulceata de fragi pe care am prparat-o dupa retetele obisnuite are o aroma extraordinara cand o mananci, insa iti lasa in dura un gust usor amarui. Care este secretul pentru a scapa de acest inconvenient?

  RăspundețiȘtergere