luni, 5 septembrie 2011

Despre compost

Compostul mi-a dat bătăi de cap majore, în ultimii 5 ani. Îmi doream cu disperare să colectez resturile vegetale, care nu sunt deloc puţine, datorită suprafeţei mari a grădinii / curţii, numai că abia anul ăsta s-a nimerit să se întâmple.
Materiale necesare confecţionării containerului/cutiei de compostare:
- material lemnos - bârne, scânduri/leaţuri, pot fi foarte bine refolosite cele rezultate din poartă/gard vechi, cum a fost în cazul nostru
- cuie, ciocan
-opţional: balamale pentru partea mobilă, cea care trebuie deschisă pentru a amesteca/răsturna materialul biodegradabil
- energie şi bunăvoinţă, astea sunt ingredientele ce asigără reuşita!
Foarte important
1. cutia se amplasează direct pe sol, deci este lipsită de fund, pentru a permite viermilor, microorganismelor, descompunătorilor din sol să acţioneze
2. containerul nu se acoperă, nu are pereţii plini, ci cu spaţii, permiţând aerului să circule
3. nu este deloc lipsită de importanţă alegerea corectă a locul amplasării: în timpul descompunerii resturilor vegetale se adună insecte (muşte, viespi) şi se degajă mirosuri dezagreabile. Ne vom proteja pe noi, dar şi pe vecini!
Compostarea este un proces prin care se descompun resturile rezultate din activitatea menajeră şi de grădinărit, care poate fi realizat cu succes în gospodărie.
Rezultatul se numeşte compost, un soi de material  similar humusului, putând fi folosit ca  îngrăşământ natural. Adăugat solului, îi îmbunătăţeşte considerabil proprietățile, redându-i fertilitatea, fără a adăuga chimicale.
Materiale biodegradabile:  
- resturi vegetale: iarba tăiată cu maşina (am scăpat de grija uscării/arderii), ramuri şi crengi rezultate de la toaletarea pomilor fructiferi, merele şi prunele căzute în neştire (nu stropim pomii), florile uscate pe care le îndepărtez de pe plante, buruienile plivite, înainte de a face seminţe, etc.
- resturi menajere de la bucătărie: coji de legume, zarzavaturi, şerveţele, zaţ de cafea, pliculeţe şi plantele medicinale din ceai, coji de ouă
- gunoi de grajd
- vin acrit
- drojdie de bere
- apă
Materiale nepermise:
• Mâncare gătită şi pâine
• Grăsimi, sosuri şi ulei
• Resturi de carne şi peşte
• Excremente umane, de câine sau de pisică 
• Cherestea
• Scutecele de unică  folosință 
• Praful de la aspirator
• Cenuşa din sobă 
• Deşeuri anorganice, de plastic, sticlă…
• Hârtie imprimată cu cerneală (ziare etc.), colorată sau lucioasă

Compostarea durează între 5-6 luni şi 1 an, în funcţie  de materialele utilizate şi de gradul de îngrijire: umiditate, aerare, răsturnare-omogenizare.
Compostul finit are următoarele proprietăți:
• Miroase şi arată ca solul din pădure.
• Material finit omogen
• Culoare închisă (neagră sau brun închis).

Pentru realizarea compostului am studiat mai multe surse bibliografice, inclusiv pe cele de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu