duminică, 11 septembrie 2011

Gogoşari marinaţi


Gogoşarii copilăriei mele erau crocanţi, dulci-acrişori, de un roşu strălucitor.
Gogoşarii pe care i-am pus la murat ani de zile, erau doar dulci acrişori şi se înmuiau după câteva săptămâni, motiv pentru care erau consumaţi primii.
Anul trecut am încercat o reţetă nouă, mult-lăudată, vinete & gogoşari marinaţi. Vinetele au fost departe de ceea ce-mi imaginez eu că trebuie să aibă gustul şi consistenţa murăturilor. De aceea, am adaptat reţeta (inclusiv de pe culinar.ro), şi-am conservat doar gogoşari roşii.
Ingrediente:
10 kg gogoşari
2 l oţet
500 g zahăr
4 linguri miere de albine
4 linguri de sare grunjoasă, fără iod
200 ml ulei
boabe piper
boabe muştar
foi dafin
Preparare:
Spălăm gogoşarii, îi curăţăm de seminţe şi lamelele din interior, apoi îi tăiem (în sferturi a fost opţiunea mea)
Oţetul, zahărul, mierea, uleiul, sarea şi condimentele se pun la fiert.
Când clocoteşte marinata, se adaugă gogoşari, cât încap odată nesuprapuşi, se lasă 2-3 minute, până când soluţia reîncepe să clocotească.
Cu o spumieră scoatem gogoşarii opăriţi şi îi aşezăm într-un vas mare.
Se repetă operaţiunea, până când epuizăm toţi gogoşarii (poate aveţi noroc, la mine s-a terminat butelia, mergea încet şi am rămas şi în pană, la un moment dat ;))) ).
Se lasă la răcit, atât gogoşarii, cât şi marinata.
În paralel, am respălat borcanele şi le-am uscat în cuptorul fierbinte. 
După ce s-au răcit toate, am pus pe fundul borcanelor 1-2 frunze de ţelină, apoi am aşezat frumuşel gogoşarii şi am turnat marinata.
Am acoperit cu capace şi le-am dus în pivniţă.

5 comentarii:

  1. arata intr-un mare fel!
    si nu ai diluat otetul deloc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Niciun strop de apa, dar otetul se evapora mult prin fierbere. In plus, gogsarii lasa un pic de zeama/suc propriu, care lungeste marinata.
    Singurul inconvenient este mirosul care se dagaja prin fierbere. Este iritant pentru caile respiratorii, mai ales la primele 2-3 ture e greu, apoi te obisnuiesti! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirela,asa ii fac si eu,insa,cu apa 1:3, 1 litru otet si 3 de apa si nu asa de mult zahar si nu se inmoaie decat atat cat trebuie sa-ti placa.
    In plus ii asez fiebinti in borcane, torn fierbinte zeama si capacesc imediat. Altfel s-ar borsi....
    Eu nu mai am decat perele si piersicile sa le conserv si struguri, normal :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci de reteta, Elisa! Am s+o am in vedere la anul.
    Daca o dau in bara anul asta, ma zgariu pe ochi, c-am si pus multi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Deoarece ma cam obosea sa fierb am gasit o reteta de marinat la rece, anul trecut am pus gogosari marinati la rece,
    au fost super grozavi,am pus simpli,combinati cu conopida,struguri,prune,morcov,telina,anul asta am pus cantitate mai mare caci anul trecut a fost mare bataie pe ei .Anul asta am pus combinat gogosari cu ardei capia gras in combinatie cu fructe.
    Aici ai reteta http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/49781988
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere