duminică, 4 septembrie 2011

Murături asortate / saramură / butoi

Printre bucuriile toamnei se numără - dincolo de încântarea sufletului şi a ochiului prin cromatica fantastică - şi aceea a umplerii cămărilor, pivniţelor.
Toate borcanele mari au fost aşezate cuminţi, începând cu iulie, cele de 800 ml s-au înmulţit şi ele, astfel încât, am decis că e momentul să pun ultima tură de castraveţi într-un butoi. Nu voiam unul foarte mare, chiar dacă am deja 3 exemplare, l-am cumpărat pe cel de-al 4-lea, cu o capacitate de 30 l.
Ingrediente:
Pentru saramură: 
- apă: de regulă 1/2 din volumul butoiului (la mine au fost 15 l de apă)
- 40 g sare grunjoasă, neiodată, pentru fiecare litru de apă
Inculpatele din grădină / piaţă
- castraveţi
- gogonele
- conopidă
- morcovi
- ceapă albă măruntă (scapi de teroarea depozitării & curăţării cepei subdezvoltate)
- zucchini
- fasole păstăi
- orice mai creşte prin grădină, ori ai în coşul cu care-ai fost la piaţă: gogoşari, ardei verzi, ardei capia, etc
Preparare:
În fundul butoiului se pune un buchet mare de frunze de ţelină verde.
Legumele se spală foarte bine, în 2-3 ape, controlându-le atent.
Morcovii i-am tăiat pe lungime, iar conopida am desfăcut-o în buchete.
Se aşează frumos în butoi.
Saramura: Apa şi sarea se amestecă şi se fierb până când dau câteva clocote bune, se lasă să se răcorească o idee, apoi se toarnă în bidon. Capacul se aşează deasupra, fără a-l înfileta. Acest lucru se face a doua zi, când se mută butoiul în pivniţă / cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu