vineri, 7 octombrie 2011

Ardei cu varză

O murătură grozavă, pe care o asociez cu succes cărnii de porc, prin decembrie-ianuarie.
Ingrediente:
- 5 kg ardei
- 7-8 kg varză de toamnă
- 1-2 kg morcov
- 2 kg ţelină
- sare grunjoasă, neiodată
Cantităţile sunt orientative, proporţiile variabile.


Preparare:
Ardeii, spălaţi bine, se curăţă de cotoare, tăindu-le un căpăcel deasupra, pentru a evita ruperea lor, apoi se presară în interior cu un praf de sare.
Varză, morcovul, ţelina se rad sau se toacă în robot, se amestecă cu sare şi se frământă uşor, lăsându-se o vreme aşa.
Saramura: se prepară din:
- apă 1/2 din volumul borcanului (eu am pus în 3 borcane de 4 l, respectiv 6 l de apă)
- sare grunjoasă: 1 lingură/l de apă 
Se fierbe în clocot 5 minute, apoi se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
Aranjare
În borcanele bine spălate se aşează crenguţe de cimbru, frunze de ţelină.
Ardeii, bine umpluţi, se aşează cu deschizătura în sus, până se umple borcanul.
Saramura rece se toarnă peste ei, se adaugă boabe de piper şi muştar, rădăcini de hrean, se leagă cu celofan, ori se acoperă cu capace şi se duc borcanele în pivniţă/cămară.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu