vineri, 27 ianuarie 2012

Fasole frecată

Fasole frecata
O mâncărică de toată cinstea, uşor de făcut şi gustoasă.
Ingrediente:
500 g fasole
2-3 foi de dafin
50 ml ulei
3-4 cepe
1 căţel de usturoi (facultativ)
1-2 linguriţă de boia de ardei
sare, piper
Preparare
Fasolea aleasă şi spălatîă bine, se fierbe după metoda preferată (fie înmuiată de cu seară, fie în 2-3 ape, care se aruncă, etc), adaăugând 2 foi de dafin şi o ceapă întreagă.
Sarea se adaugă mai târziu, pentru a preveni încetinirea fierberii, conform unor ziceri.
După ce s-a fiert, se poate mărunţi cu robtul de bucătarie, se poate trece prin sită, frecând bine cu doul lingurii, sau se poate folosi blenderul, pentru o pastă extrem de fină şi de omogenă.
Se adaugă o parte a apei în care a fiert fasolea, uleiul bine încins (fie într-o crăticioară pe aragaz, fie într-o cănuţă, la microunde).
Opţional se poate pune şi un căţel de usturoi zdrobit, un pic de vegeta (delikat), sare, piper.
În paralel, se taie solzişori 2-3 cepe, se călesc în ulei, într-o tigăiţă. La final, se adaugă boiaua de ardei.
Se poate consuma ca şi garnitură, acompaniind cu succes: cârnaţi, muşchiuleţ afumat, slăninuţă, sau chiar ochiuri.
Este foarte gustoasă şi rece, fiind tatinabilă o putem întinde pe pâine proaspătă, ori pe pâine prăjită.
Poftiţi la masă, dau şi varză murată tocată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu