Treceți la conținutul principal

Gradina 2012 - idei

Mai e mult, până departe... Stratul de zăpadă din curtea mea măsoară - în medie - 30cm, iar la suprafaţă e atât de tare, încăt, dacă te străduieşti, cu băgare de seamă, ai şansa de-a te cocoţa cu ambele picioare şi  să rămâi aşa, în echilibru, fără a te cufunda...
Din noianul de treburi contra cronometru pe care trebuie să le duc la bun sfârşit (şi care mi-au dat  tahicardie şi alte "minunăţii" interne) am ales ca în această duminică însorită să visez... Visul meu se numeşte "Grădina 2012". Vara trecută am citit câte ceva despre cultura de legume în paturi înalte. 
Am găsit aici nişte idei fantastice, pe care le-aş vrea puse în practică. 
Cred că asta este imaginea pe care o aveam dintotdeauna despre grădina mea.
Abia aştept să pornim la treabă!
Iată paşii:
1. parcelarea grădinii, va avea anul ăsta faţă complet nouă
2. pregătirea materialului: pentru fiecare "pat" 12 scânduri de 2 dimensiuni (6x2 m, 6x1m),  pari/leaţuri pentru îmbinare, cuie
3. căptuşirea "fundului" stratului cu cartoane groase (cutii, ambalaje)
4. aşezarea unui strat de fân, resturi vegetale
5. umplerea straturilor cu pământ
Ca o utilă observaţie: distanţa dintre straturi va fi aceea care va permite maşinii de tuns iarba să intre!
Idei interesante aici  şi aici 
Pănă atunci, mă bucur de primulele înflorite...

Comentarii

  1. Mirela, ma bucur nespus ca mica mea gradina ti-a fost sursa de inspiratie :)
    As adauga la pasii de urmat si : montat ( batut in cuie tip U) pe fundul stratului plasa de sirma cu ochiuri foarte mici ( rabitz ? ) contra cirtitelor . Apoi cartonul si celelalte...;)
    Spor in tot ce faci !
    Teodora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teodora, m-am bucurat cand te-am regasit, zilele trecute, dupa multi-multi ani.
      Ceea ce realizezi tu este absolut minunat, ti-am admirat lucrarile/adevarate opere de arta.
      Mi-a placut la nebunie gradina ta, esti grozava!!!

      Ștergere
    2. Vai de mine si de mine ! grozava, zici ? hmmm, cred ca ar fi cazul sa fac niste articole pe blog si cu nereusitele, cu dezamagirile si cu prostiile pe care le-am facut ( si inca le mai fac citeodata) in gradina....din nestiinta, din uitare sau ...ca asa se intimpla. :))Atunci ai vedea cit de "normala" sunt :D De fapt nici nu-mi doresc altceva ;).
      Fug sa-ti pun blogul in lista mea....;)

      Ștergere
  2. O sa te urmaresc indeaproape, Mirela. E o idee minunata !

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am lucrat pe straturi inaltate si este o adevarata placere. Uiti de pamantul greu si bolovanos din gradina.
    La fel este si cu straturile lasagna. Eu nu am avut plasa sa tapetez straturile impotriva cartitelor si am incercat in premiera cu cioburi de tigle vechi. Daca va functiona, voi vedea :))
    Spor la treaba! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci, la fel, Vasi, sunt cu ochii pe tine! :)))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.