sâmbătă, 14 aprilie 2012

Cozonac Rosenkrantz




Deci, DA! :))) Am făcut primul cozonac din viaţa mea! :)))
Reţeta asta aparţine Gabrielei . Jos pălăria!


Ingrediente:
- 400 g făină
- 2 ouă
- un praf sare
- arome: zahăr vanilat, coajă de lămâie rasă, esenţă de rom
- 110 ml lapte
- 25 g drojdie
- 3 linguri de zahăr pentru lapte
- 130 g unt
- 6 linguri de zahăr pentru unt
- 12 linguri de zahăr, pentru caramelizat
- miez de nucă măcinat


Preparare:
Caramelizăm zahărul într-o cratiţă, avem grijă să nu se ardă deloc (devine amar) şi o rotim, pentru a tapeta uniform fundul şi pereţii cu caramel.
Făina (400 g) cernută + 2 ouă + 1 praf sare + aromele se amestecă uşor într-un castron.
Laptele călduţ + 3 linguri zahăr + drojdia (25 g) se amestecă şi se lasă un pic la dospit.
Se toarnă apoi uşor, în porţii mici, peste făină.
Se frământă pe blatul de lucru, presărat cu făină, 10-15 minute.
Întindem aluatul într-o formă dreptunghiulară, se unge cu crema de unt (aici era s-o feştelesc ... am topit untul şi la mine a fost sirop de unt cu zahăr, în loc de cremă, fir-ar!). Crema asta presupune amestecare untului (130 g) cu zahărul (6 linguri)!
Deasupra untului, se presară nuca măcinată, uniform, într-un strat considerabil, apoi se presează uşor cu mâna, pentru a facilita aderarea la substrat.
Se rulează, obţinând un sul, care se taie apoi în 6-7 bucăţi (eu am tăiat 6).
Rulouriule obţinute se aşează în picioare, în cratiţa cu zahărul caramelizat.
Se lasă la dospit o oră.
Se coace în cuptorul preîncălzit, la treaptas 4-5 în cel cu ventilator, circa 60 de minute.
Imediat ce s-a copt, se răstoarnă pe o farfurie, altfel zahărul se va întări, iar operaţiunea devine imposibilă.





5 comentarii:

  1. Foarte frumos arata.Si eu am facut anul trecut din asta,tot dupa reteta Gabrielei,daca tin bine minte

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost realmente incantata de reusita, caci doar in adolescenta am mai incercat - varianta clasica - si-a fost un esec total! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, ce-mi faci tu mie cu minunatia asta :D !! si dau peste el tocmai azi cind dragul meu cintar arata cu 1 kg mai mult peste ceea ce oricum imi doresc cu disperare sa dau jos :))
    Hmmm...dar poate ca va "pica" bine in week-end-ul ce vine...adica taman cind incepe sa se instaleze "depresia" dupa atita dulce de sarbatori ;)
    Ploua afara , ploua-n gura ....crocant si pufos totodata ? merge o cafeluta linga ? si un glob de inghetata :D ? hmmm....uite cum "pacatuiesc prin pofta" si inca azi e sarbatoare ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teodora, nu este excesiv de dulce. Crusta crocanta vine la fix! Nu-ti rupi dintii in zaharul caramel, iar miezul e moale si bun.
      Da, merge de minune cu cafea, ce ceai sau cu lapte caldut.

      Ștergere
  4. reteta asta circula de ani buni pe internet si tare curioasa sunt care o fi povestea acestui cozonac nemtesc????Il fac de cate ori vreau sa fac ceva USOR si buuuuuuun....belea... se pune unde nu trebuie!!!

    RăspundețiȘtergere