luni, 14 mai 2012

Despre compost (2)

Primăvara 2012 ne-a dat avânt, şi-am construit ce-a de-a doua ladă de compost. Mă rog, eu cu ideea, Dan cu realizarea! Pupe-l mama de inginer! :)))
La sfârşitul lui aprilie, a scos tot materialul depozitat, l-a mutat în celălalt compartiment.
În treacăt fie spus, toată iarna am fost mult mai atentă cu toate cojile de zarzavaturi curăţate, cu zaţul de cafea, cu şerveţelele folosite, iar cantitatea de gunoi menajer s-a redus semnificativ (adaug şi faptul că am rezolvat problema PET-urilor şi a plasticului prin proiectul Şcoli pentru viitor verde).
Cam aşa arăta materialul, la final de aprilie - încă nu-i pot spune compost, dar cred că nu peste mult timp va fi ceea ce aşteptam.

Rămâne să mai confecţionăm o sită, am senzaţia că am şi o mini-cultură de coropişniţe, căci am adăugat şi bălegar.
OBSERVAŢII:
- NU voi mai adăuga material lemnos (crengi) decât TOCATE!!!
- voi intensifica colectarea zaţului de cafea, mă gândesc să apelez şi la cunoştinţe pentru asta
- musai tre' să reevaluez rolul hârtiei în această ecuaţie!!!

3 comentarii:

 1. "musai tre' să reevaluez rolul hârtiei în această ecuaţie!!!" - adicatelea trebuie sa pui mai multa sau mai putina?

  RăspundețiȘtergere
 2. Trebuie sa pun! :)))
  In compostul de anul trecut nu am pus initial deloc. Abia primavara asta l-am imbogatit cu hartie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Cartoane si frunze la greu si vin ramele si fac o treaba grozava ,la fel ca si tine,eu cu ideile gasite pe net,sotul cu practica ,dar al meu nu este asa tipicar ca al tau ,dar este muncitor,asa ca am facut anul asta o sola numai pentru vermicompost,avem multe rame prin gradina ,asa am zis sa facem un loc unde sa le punem la treaba ,initial zisesem sa fac si rame pentru pescari ,dar momentan principal este sa imi faca vermicompostul.
  Am colectat paie,frunze,cartoane,balegar nu proaspat,gainat diluat,cafea am gasit de la un automat ,apoi sotul meu sa dus la un restaurant si la cateva zile lua cateva kg
  http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/69257951
  Le-am adus si sange de la abator,dar nu mai repet,resturi din piata,plus cele din gospodaria noastra ,dar ce am observat ca le place cartonul ,asa ca le-am dat mai mult.
  Unele resturi le-am lasat sa se usuce mai bine apoi le-am tocat si toate sunt acoperite cu un strat gros de paie ,ca sa nu le fie cald,udate din cand in cand si improspatat cu haleala.
  Cam asa arata
  http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/79877748
  urmeaza sa vad rezultatul.
  Sa auzim numai de bine!

  RăspundețiȘtergere