Treceți la conținutul principal

Dulceata de zmeura

Una dintre cele mai bune dulceturi, după gusturile mele, deşi în copilărie aproape o detestam! Poate pentru că era prea multă, poate pentru că era preparată după o altă reţetă şi avea o consitenţă mai soliodă, iar zmeura se maroniza. Vara trecută am făcut "promoţional" câteva borcane, mai mult din curiozitate, dar am constatat că îşi păstrează aroma într-un mare fel!
Adevărul e că am "sfeclit-o" un pic, căci mi-a fost lene să mă uit în caietul de reţete, şi-am pus mai mult zahăr decât trebuia, în plus nu am pregătit-o imediat ce mi-a fost adusă, ci am ţinut-o o zi în frigider. Poate că tocmai de aceea, a ieşit excepţională, deci brevetez reţeta! :)))
Pentru că am pus kil-la-kil fructe şi zahăr, zmeura a lăsat sirop mai mult, dar s-a legat într-un minunat jeleu.
Ingrediente:
- zmeură sălbatică, foarte bine aleasă, cântărită exact
- zahăr: în cantitate egală cu zmeură
- o lămâie
Preparare:
Reţeta e aceeaşi ca la dulceţurile mele rapide: fructele curăţate se pun la fiert, iar din momentul în care încep să clocotească, se lasă 10-15 minute. Dacă e cazul, se spumează.
Se adaugă cantitatea egală de zahăr şi zeama de lămâie, iar după ce începe să fiarbă, se mai lasă tot aşa, 10-15 minute.
Borcanele bine spălate, sterilizate în cuptor, se aliniază frumos pe blatul de lucru.
Dulceaţa fierbinte se toarnă în borcanele fierbinţi.
Se acoperă cu capacele, se întorc cu fundul în sus, se învelesc uşor într-o faţă de masă veche şi se lasă aşa, până a doua zi.
Se aşează în pivniţă/cămară.

Comentarii

  1. Este una dintre cele mai parfumate dulceturi, din cate exista!!!!
    Eu faceam sirop fermentat si nefiert ( asa se numeste reteta). Era minunat si se termina foarte repede...da acum nu am deloc noroc sa pot prinde cateva fire la mine in gradina :(
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. waw.....de multa vreme nu am mai facut......sper sa ma razbun cu una de mure!

    RăspundețiȘtergere
  3. mamaa, cine a cules atata zmeura?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Vasi, am facut si sirop la rece, 3 l, mai am cca 250 ml! :))
    @Mihaela si mie-mi place murea, dar anul asta nu prea i-a priit.
    @Myky, o cumpar de la o tanti draguta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.