Una dintre cele mai bune dulceturi, după gusturile mele, deşi în copilărie aproape o detestam! Poate pentru că era prea multă, poate pentru că era preparată după o altă reţetă şi avea o consitenţă mai soliodă, iar zmeura se maroniza. Vara trecută am făcut "promoţional" câteva borcane, mai mult din curiozitate, dar am constatat că îşi păstrează aroma într-un mare fel!
Adevărul e că am "sfeclit-o" un pic, căci mi-a fost lene să mă uit în caietul de reţete, şi-am pus mai mult zahăr decât trebuia, în plus nu am pregătit-o imediat ce mi-a fost adusă, ci am ţinut-o o zi în frigider. Poate că tocmai de aceea, a ieşit excepţională, deci brevetez reţeta! :)))
Pentru că am pus kil-la-kil fructe şi zahăr, zmeura a lăsat sirop mai mult, dar s-a legat într-un minunat jeleu.
Ingrediente:
- zmeură sălbatică, foarte bine aleasă, cântărită exact
- zahăr: în cantitate egală cu zmeură
- o lămâie
Preparare:
Reţeta e aceeaşi ca la dulceţurile mele rapide: fructele curăţate se pun la fiert, iar din momentul în care încep să clocotească, se lasă 10-15 minute. Dacă e cazul, se spumează.
Se adaugă cantitatea egală de zahăr şi zeama de lămâie, iar după ce începe să fiarbă, se mai lasă tot aşa, 10-15 minute.
Borcanele bine spălate, sterilizate în cuptor, se aliniază frumos pe blatul de lucru.
Dulceaţa fierbinte se toarnă în borcanele fierbinţi.
Se acoperă cu capacele, se întorc cu fundul în sus, se învelesc uşor într-o faţă de masă veche şi se lasă aşa, până a doua zi.
Se aşează în pivniţă/cămară.
Adevărul e că am "sfeclit-o" un pic, căci mi-a fost lene să mă uit în caietul de reţete, şi-am pus mai mult zahăr decât trebuia, în plus nu am pregătit-o imediat ce mi-a fost adusă, ci am ţinut-o o zi în frigider. Poate că tocmai de aceea, a ieşit excepţională, deci brevetez reţeta! :)))
Pentru că am pus kil-la-kil fructe şi zahăr, zmeura a lăsat sirop mai mult, dar s-a legat într-un minunat jeleu.
Ingrediente:
- zmeură sălbatică, foarte bine aleasă, cântărită exact
- zahăr: în cantitate egală cu zmeură
- o lămâie
Preparare:
Reţeta e aceeaşi ca la dulceţurile mele rapide: fructele curăţate se pun la fiert, iar din momentul în care încep să clocotească, se lasă 10-15 minute. Dacă e cazul, se spumează.
Se adaugă cantitatea egală de zahăr şi zeama de lămâie, iar după ce începe să fiarbă, se mai lasă tot aşa, 10-15 minute.
Borcanele bine spălate, sterilizate în cuptor, se aliniază frumos pe blatul de lucru.
Dulceaţa fierbinte se toarnă în borcanele fierbinţi.
Se acoperă cu capacele, se întorc cu fundul în sus, se învelesc uşor într-o faţă de masă veche şi se lasă aşa, până a doua zi.
Se aşează în pivniţă/cămară.
Este una dintre cele mai parfumate dulceturi, din cate exista!!!!
RăspundețiȘtergereEu faceam sirop fermentat si nefiert ( asa se numeste reteta). Era minunat si se termina foarte repede...da acum nu am deloc noroc sa pot prinde cateva fire la mine in gradina :(
Pupicei!
waw.....de multa vreme nu am mai facut......sper sa ma razbun cu una de mure!
RăspundețiȘtergeremamaa, cine a cules atata zmeura?
RăspundețiȘtergere@Vasi, am facut si sirop la rece, 3 l, mai am cca 250 ml! :))
RăspundețiȘtergere@Mihaela si mie-mi place murea, dar anul asta nu prea i-a priit.
@Myky, o cumpar de la o tanti draguta.