luni, 24 iunie 2013

Compot de cirese



Ador timpul-anotimpul VARA!
Nu doar pentru că programul meu devine mai flexibil, iar timpul liber îmi permite să fac o mulțime de lucruri pe care le amân 10 luni din an, ci și pentru că se coc fructele, iar mie-mi place să închid în borcane culoare, formă, gust, aromă, parfum...
Coșul mare, plin cu cireșe, culese de Nelu, m-a inspirat, din dorința de-a nu ajunge frumusețe de fructe la compost, și-am hotărât instantaneu: pe lângă dulceață, fac și ... compot!:)

Ingrediente:
- fructe, frumoase, sănătoase, spălate
- zahăr: 4-5 linguri/borcan de 800 ml, în funcție de cât de dulci sunt fructele

Preparare:
Cireșele alese, spălate și scurse, se așează în borcanele de 800 ml (eu le spăl foarte bine și le sterilizez în cuptorul încins, de fiecare dată, atât borcanele cât și capacele).
Ideal ar fi să se așeze alternativ: un strat de fructe, o lingură de zahăr, dar nu e mare bai nici dacă zahărul se pune la final, căci, chiar dacă nu se topește când le dunstulim, acest lucru se va petrece pe parcurs.
Se dau în dunst, până când fructele se decolorează (cca 40-50 minute) într-o cratiță pe fundul căreia punem o cârpă de bucătărie, iar deasupra acoperim cu ziare.
După ce s-au fiert, le scoatem și le așezăm în pături, până a 2-a zi.
P.S. Pentru siguranță, se poate adăuga un praf de salicilat, sau alt conservant în fiecare borcan.


2 comentarii:

  1. O bunatate!
    Eu le las la racit in vasul in care au fier si nu s-a intamplat pana acum sa se strice ceva.
    Esti o mare gospodina tinand cont de cate activitati ai in program!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveam 2 vase mari, care-mi ocupau locul, dar e buna si ideea ta!:)

    RăspundețiȘtergere