duminică, 21 iulie 2013

Compot de piersici

 
Hotărât lucru: vacanța de vară mă ispitește și mă face - într-un soi de penitență recunoscută - să-mi scot pârleala zilelor prea încărcate de peste an.
Este al doilea compot pe anul ăsta, după cel de cireșe, apoi va mai urma cel de mure și dacă vor fi frumoase prunele, posibil să lungesc lista la patru :).
Ingrediente:
- 1 kg piersici curățate de sâmburi
- 4-5 linguri de zahăr/borcan de 800 ml
- apă
+/- salicilat, după încrederea fiecăruia
Preparare:
Borcanele bine spălate vor fi umplute cu piersicile tăiate sferturi (sau felii mai subțiri, după preferință).
Adăugăm zahărul, apoi umplem cu apă.
Se închid cu capac, se dau la dunst, fierbându-se 30-40 minute într-o cratiță cu fundul acoperit cu hârtie/cârpe. Deasupra borcanelor eu improvizez un ”capac” de hârtie (pliante, reclame).
Se lasă la răcit în apă, sau în pături, apoi se păstrează în cămară/pivniță.
Nu este nicio problemă dacă zahărul rămâne pe fundul borcanului, căci în câteva zile se va dizolva complet.

2 comentarii:

  1. Si asta-i bun! In preferintele mele este al doilea dupa compotul de pere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, perele sunt de exceptie, motiv pentru care le consum ca atare, niciodata nu(-mi) sunt de ajuns! :))

    RăspundețiȘtergere