sâmbătă, 20 iulie 2013

Dulceață de piersici





Într-o discuție pur întâmplătoare, ca să ne omorâm timpul în drumul nostru matinal spre comisia de bacalaureat dintr-un oraș vecin, vorbind despre natură și fructe de pădure, despre vacanțe la țară și fructe de livadă, despre dulcețuri, siropuri, compoturi și alte conserve, una dintre doamnele pe care o duceam cu mașina mi-a spus că a făcut anul trecut dulceață de piersici. Din start mi s-a părut ceva demn de luat în seamă, nu mi-a rămas decât să aștept cuminte coacerea acestor fructe pufoase, la a căror coajă sunt alergică! :)))
Iubesc meseria de făuritoare de dulcețuri, în fond lucrurile stau extrem de simplu, cu puțină atenție n-ai cum să dai greș (recunosc, de 2-3 ori am reușit să caramelizez dulcețurile, dar din zeci de reușite, eșecurile astea nu se pun!).
Am început prin a căuta rețete, mai întâi în cartea mea de bucate, de Sivia Jurcovan, în care am foarte multă încredere, mai apoi pe net, căci nu mi-a plăcut ce-am găsit inițial.
Cu toate că eu am FIX 2 rețete de dulceață (aia cu fiert fără zahăr, apoi cu zahărul adăugat, ca la frăguțe, căpșuni, zmeură și cealaltă cu fructele amestecate cu zahăr și zeamă de lămâie, fierte împreună, ca la cireșe, vișine, caise) m-am gândit că ar putea exista o rețetă specială pentru piersici.
Am făcut o combinație între cele 2 rețete, a ieșit ceva demențial, sunt foarte încântată de rezultat!
Ingrediente:
- 3 kg de piersici, spălate, cu coajă, curățate de sâmburi
- 3 kg de zahăr tos
- 2 lămâi
Preparare:
Piersicile bine spălate, se taie în sferturi, sau felii, după preferință. (indicat era să le las încă o zi, fiind cam tari, însă urma o sărbătoare religioasă și apoi o zi de duminică, așadar timpul mă presa!).
Se pun la fiert în ceaun sau cratiță, adăugând zeama a 2 lămâi, lăsându-le să fiarbă 15-20 minute, la foc mic, pe o plită, amestecând ușor, pentru că nu prea au zeamă, există riscul să se prindă pe fund).
Se adaugă zahărul tos și se dă focul la maxim, fierbându-se până când fructele sunt lucioase și plutesc în tot siropul.
Între timp, borcanele bine spălate, sterilizate în cuptorul încins,vor fi pregătite pentru a primi dulceața fierbinte. Se închid cu capacul, se întorc pentru 10-15 minute cu fundul în sus, apoi se reașează în poziția inițială, se acoperă și se lasă până a doua zi.

3 comentarii:

  1. E o dulceata delicioasa si in prajituri e o nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Are o aroma incredibila. Nu va ajunge in prajituri, caci eu am prostit, cu varsta! Cand eram mica nu mancam dulceata, acum da! :))
    In plus, nu e gem, e cu bucati mari de fructe, mai ales ca nu sunt decojite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei chestia cu coaja e posibil sa fie un impediment, nu stiu, dar cand aveam pofta de o prajitura rapida faceam un pandispan, puneam bucatile de piersici ca la prajitura de fructe, rasturnam pandispanul dupa coacere si dulceata venea intinsa deasupra si presaram cu nuca sau nuca de cocos si gata 'bunaciunea'. Acum 'de gustibus non est disputandum' dar eu am scapat de multe ori cu dulcele asta.

    RăspundețiȘtergere