Treceți la conținutul principal

Găinușele noastre

Doamnele găini din rasa italiană argintie sunt întradevăr nobile, căci sunt blânduțe și cumințele și-și văd de treaba lor, adică fac oușoare, într-o zi 3, a doua zi 1-2! Suntem mulțumiți de ele, am început să le lăsăm prin curte, au spațiu berechet, căci curtea nu e separată de grădina de legume, nu fac prostii, nu scormonesc florile, nu ciugulesc legumele.
Cert este că s-au învățat cu libertatea, dimineața le deschid, au deja pregătite grăunțele zdrobite parțial (un soi de păsat) și apa, mănâncă destul de conștiincioase, apoi stau cu ochii pe plasa de sârmă, așteptând eliberarea. Ciugulesc toată ziua la iarbă/trifoi/lucernă, mai mănâncă pietricele și nisip.
Îmi place că umblă toate 4, formând un grup compact, deși, uneori, una dintre ele face opinie separată, cred că fie e mai zăpăcită din fire, fie are GPS-ul un pic defect! :)
Prima dată când le-am dat drumul, au trecut pe sub gard în grădina vecinilor. Noroc cu tata, care fiind la noi, a pornit în căutarea lor. Bezmetica singuratică însă ne-a făcut program juma de zi, căci s-a ascuns prin porumbul oamenilor, am crezut că n-o mai recuperăm.
Singura problemă este coaja fragilă a oușoarelor, ar trebui să le dau calciu, ori poate coajă de ou uscată și măcinată, trebuie să mă documentez
În cuibar le-am pus, încă de la început o minge de ping-pong, pentru a le sugera că acolo trebuie să se ouă. Distractiv este că tata,  văzând dimensiunea relativ mic-/medie a ouălor, a zis că ar trebui să le punem o minge mai mare, eventual de tenis de câmp, pentru ca găinile să facă ouă mai mari.



Din câte am observat, penajul lor nu e tocmai în forma cea mai bună:

Acum, în curtea noastră, e un pic de nebunie, căci, tot în libertate, sunt cei 3 căței, din ultima ispravă a bravilor Runa&Bart. Ăștia sunt mortali, căci sunt extraordinar de jucăuși, aleargă găinile, dar nu la modul periculos. Bine, că și ele, abia așteaptă să ciugulească din mâncarea câinilor, iar dumnealor le taxează.
Când nu e competiție, în curtea noastră domnește pacea:



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.