sâmbătă, 19 octombrie 2013

Dulceata de merisoare






Merișoarele și-au găsit mai greu locul în bucătăria/cămara mea, căci nu păstram amintiri foarte plăcute despre ele! :))

Țin minte, de câte ori mergeam la Bilbor, după tradiționalul tur al ogrăzii, grajdului cu recensământul pe care-l făceam tuturor orătăniilor, obiectivul următor era cămara bunicilor. În ”casă-sus” așa spuneam casei mari, începeam cu cămara, ne fascinau borcanele, butoaiele, putinele, bidoanele, le-am fi gustat/probat pe toate, dar aveam interdicție, căci odată începute, trebuiau consumate, pentru a nu se strica.
Mirosurile și gusturile întipărite în copilărie rămân asemeni câinilor fideli, însoțindu-ne toată viața!
Merișoarele aveau darul de-a ne stârni curiozitatea de fiecare dată, însă fiind conservate doar cu apă, prima dezamăgire se datora absenței dulcelui, a doua gustului prea pregnant, căci după ce ne turnam în căni și adăugam zahăr, luam doar 2-3 linguri și le abandonam.
Astăzi când, merișoarele au virtuți mult-lăudate, mi-am propus să le reabilitez!
Am făcut chec cu merișoare și câteva borcănele de dulceață.
Ingrediente:
1200 g merișoare bine spălate și scurse
800 g zahăr (data viitoare voi pune maxim 500g)
Preparare:
Le-am preparat după metoda fiertului în reprize:
- 10 minute fără zahăr
- 10 minute cu zahăr
Am turnat dulceața fierbinte în borcanele sterilizate.

2 comentarii:

  1. Mie imi place enorm gustul lor, dar proaspete nu se gasesc la noi. Sunt minunate in chec si in general la prajituri. Marmelada n-am gustat niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, in chec sunt grozave, iar culoarea lor este fabuloasa!

    RăspundețiȘtergere