Treceți la conținutul principal

Supă de chimen

 Delicioasă, simplă, sățioasă, te poartă-prin gustul său, într-o perioadă demult trecută...cea a copilăriei!

Ingrediente:


- 1-2 lingurițe semințe chimen pentru rumenit + 1-2 lingurițe semințe chimen pentru un ceai

- 1 ceapă

- 1 cățel de ustoroi

- 1 morcov

- 1 păstârnac sau pătrunjel sau 1/2 țelină, sau toate, în funcție de ce găsim la îndemână

-2 linguri ulei

- 1 lingură făină albă

- 1 linguriță boia de ardei

- sare, piper

- 1-2 foi de dafin

- 2 linguri ketchup de casă

Preparare:

Semințele de chimen se pun într-o tigaie pentru a se rumeni ușor. Apoi se zdrobesc / macină.

Zarzavatul tăiat mărunt, se călește în ulei, se adaugă semințele de chimen măcinate, apoi făina albă și boiaua de ardei, amestecând continuu, pentru a nu se arde. Se produce un fenomen de învăluire a zarzavatului într-o pojghița fină de făină și boia, pe care-l apreciezi la adevărata valoare în momentul degustării...

Se stinge cu 1 l ceai de chimen. 

Se adaugă dafinul, sarea și se lasă la fiert, până când se înmoaie zarzavatul. Se poate adăuga bulion de roșii sau ketchup făcut în casă.

Se potrivește gustul cu sare, piper.

Se servește caldă, cu bruschete, făcute din bucățele de pâine stropite cu ulei de măsline, sărate și aromatizte cu cimbru sau busuioc.

Rețeta este preluată de la doamna Laura Laurențiu , căreia îi mulțumesc din suflet! 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.