Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari, pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.
Te-ai pregătit destul, e cazul să te odihneşti şi să aştepţi pe Moş Crăciun!
RăspundețiȘtergereSă ai sarbatori minunate, îmbelşugate, cu sănătate! :*
Multumesc din suflet, Arcadia! Imbratisari, caci urarile ti le fac la tine. :))
RăspundețiȘtergereVăd că tot aici te găsesc şi cu urătura, unde te-am colindat! :D
RăspundețiȘtergereNoa, să ai un an minunat, cu bunătăţi şi frumuseţi nenumărate!
La mulţi ani!
Ai fugit in lumea larga?
RăspundețiȘtergereSuparata esti, nu saga!
Dar asa e omenirea!
Oameni suntem si gresim.
Nu-si schimba poporul firea
Doar fiindca noi suferim.
Orisiunde te-ai intoarce
Se intampla negresit
Cate-o boacana de-a lumii
Si iar ai de suferit!
Si-apoi omul fara oameni
E stingher si ratacit.
Hai 'napoi dar, printre semeni,
sa-ti spunem bine-ai venit.
Cu asa versuri potrivite, de piatra sa fie omu' si tot se inmoaie!
RăspundețiȘtergereTe pup, Ilinca! :))