Treceți la conținutul principal

Crâmpeie de Românie - un strop de Maramureş

Trecând dinspre Bucovina spre Maramureş, am avut bucuria unor peisaje fascinante. Din păcate, vremea ploioasă ne-a însoţit permanent, grăbiţi, fiind ultima zi a excursiei, zi în care trebuia să ne întoarcem acasă, în Ardeal, poze am făcut mai mult din maşină, unele de-a dreptul "fugind".
Am străbătut baza Parcului Naţional Rodna, mi-am amintit pentru câteva momente excursia de studii şi practica de la finele anului I, când vreme de o săptămână am bătut la pas şi-am urcat la picior Pietrosul Rodnei, Ineul, Ineuţul, am vazut atunci pentru prima oară Rhododendroni în floare, formând adevărate covoare, am rămas la propriu cu gura căscată când - pe neaşteptate - la picioarele noastre s-a iţit albastrul cerului oglindit în lacul glaciar Lala.
Am străbătut Pasul Prislop, pe un frig de-am avut senzaţia că vine iarna!!!! 
Am vizitat  Mănăstirea Bârsana, echilibrul perfect între tradiţia locală şi spiritul creştinesc. În realitate, impresionează fiecare detaliu, de la lungul şir de trepte ce duc spre monumentala poartă maramureşeană de la intrare, până la fiecare construcţie din complexul care mi-a lăsat impresia unui muzeu în aer liber, continuând cu minunatele flori, îngrădite de gărduţuri de nuiele împletite şi închieind cu ineditul muzeu de obiecte tradiţionale maramureşene.

De-a lungul drumului, ne-au bucurat ochii şi sufletele frumoasele porţi maramureşene sculptate, fetele şi femeile îmbrăcate atât de vesel, cu cămăşile lor albe, pline de volane şi săltăreţele fuste bogate. înflorate, colorate şi scurtuţe! :)))
Ne apropiem de Săpânţa:

Ne-am amuzat, conform denumirii cimitirului vesel, în realitate m-a impresionat tăria nuanţei de albastru utilizat, ideea în sine, extrem de originală, de a surprinde într-o imagine şi-n câteva versuri naive esenţa vieţii celui/celei care-a fost... Am trecut cu vederea greşelile de ortografie, am zambit cu inima strânsă la câte-o cruce, am lăcrimat la cele ale copiilor, am râs din toată inima când, la un momen dat, am zarit un indicator improvizat, pe un carton, cineva scrisese cu litere mari "spre crucea cu soacra", M-am gândit că - fie e cea mai populară, fie a trecut pe-acolo o gaşcă de amici şi s-au distrat.
Pozate de Dan
Pozate de mine:
Am căutat suveniruri şi-am fost părtaşi la dialogurile pline de esenţă şi umor ale celor ce vindeau şi-şi vedeau liniştiţi de traiul lor, căci, nu-i aşa, turiştii vin şi pleacă, iar viaţa curge lin înainte...

Puţin, foarte puţin am reuşit să vedem, să auzim, să simţim. Rămâne speranţa că va fi o dată viitoare, în care să acordăm importanţa cuvenită acestui minunat tărâm.
Până atunci însă, ieşind pe poarta dinspre Bistriţa-Năsăud, la revedere, Maramureş!


Comentarii

  1. ador Maramuresul cu toate ale lui, iar ''musiu''Dan zici ca e de acolo :), despre tandreturile dintre mama si fiu nu mai e nimic de spus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, da, asa mi s-a parut si mie, de aia l-am si pozat! :))))
    David e un rasfatat, un soi de ied cu "n" capre, da' recunosc, io-s capra sefa! :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-au placut deopotriva si locurile si oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce mi-a placut mie cel mai mult in maramures au fost acele porti maramuresene

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.