Treceți la conținutul principal

Gradina de legume 2012 start si continuare

După cum spuneam, într-o postare mai veche , anul acesta încercăm cultura în straturi înalte.
Dan a confecţionat 4 astfel de "lădiţe", cu dimensiuni de 4/1.



De semănat, am semănat primăvara aceasta pe 30 aprilie ridichi (roşii, albe, negre) salată, praz, morcovi (2 varietăţi) şi arpagicul.
După aproape două săptămâni, ne lăudăm cu plăntuţe tinere de ridichi şi salată:
Şi-a scos căpşorul şi ceapa:
Primele observaţii:
- nu am cernut pământul, am adăugat un pic de compost, deşi nu e complet maturat, şi ne-am trezit cu nişte găuri de coropişniţă... de toată frumuseţea!!!

Adaug aici cateva limk-uri spre blogul lui Vasi, utile pentru agricultura eco. Promit sa le pun in practica, urzici am in nestire, tataneasa idem, iar coada calului in ... delir.
http://vasi-gioni.blogspot.com/2011/06/cum-se-prepara-ceaiul-de-parul-porcului.html
http://vasi-gioni.blogspot.com/2011/05/cum-se-prepara-maceratul-de-urzica.html

Mai notez ceva, tot pentru a fixa ideea: dupa ce fructifica dragutii capsuni, pierduti in jungla de pir, transform coltul acela al gradinii in lasagna! Tot de la Vasi am "furat" ideea!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
După "ani şi ani" m-am întors, mai precis spre final de august şi încerc să reconstitui parcursul grădinii.
Primăvara a fost destul de ok, cam scăzute temperaturile, dar a mai şi plouat. Oricum, ridichile au avut parte de porţia zilnică de apă, au fost crocante şi suculente.
18 mai:

3 iunie:
 prima recolta! Ridichile albe mi s-au părut grozave, cred că vom pune mai multe anul viitor!




Încerc o reconstituire a grădinii, din memorie, pe baza comentariilor și a fotografiilor găsite în PC.
Vara trecută a fost fierbinte, mai întâi la propriu - o caniculă continuă, arșiță, mai precis, cu o lipsă completă a precipitațiilor pe parcursul lunilor iunie, iulie, august, septembrie, iar mai apoi la figurat - absolvirea și examenele lui Andi, timpul pe care i l-am dedicat în întregime, mulțumim lui Dumnezeu că rezultatele au fost pe măsura așteptărilor. De aceea, nu am avut timp pe care să-l aloc grădinii, sau timpul disponibil n-a fost la momentul oportun. 
În fine, ceapa a fost îngrozitor de măruntă, îmi vine să plâng de fiecare dată când trebuie să gătesc, căci e treabă migăloasă rău! Nu m-am ostenit să o împletesc, a rămas așa dezordonată. E adevărat că încă mai am din recolta proprie, doar cea pentru zacuscă am cumpărat-o din piață, căci aș fi cedat psihic să curăț atâtea kilograme într-o singură tranșă, iar în iarnă a mai adus mama de la țară.

Fasolea s-a făcut într-o singură tură, am cules-o și am pus-o la congelator opărită.
Castraveții au fost cea mai mare dezamăgire. Cred că startul a fost prost, și anume însămânțatul, de regulă puneam 4 plicuri cu semințe, acum i-a pus Dan și-am observat în mijlocul verii că a făcut economie, erau și foarte rari și-am și rămas cu semințe aiurea.  Absolut incredibil, dar nu am reușit să pun la murat decât 4 borcane mari și 2 mici, față de 10-12 mari câte puneam înainte. În plus, pentru prima dată în viața mea de gospodină, s-au stricat toți! 
Roșiile s-au făcut bine, însă și aici am dat-o în bară prin faptul că cele mai multe au fost soiul acela foarte mari și crețe ”de la țară” cum le zic eu. Aș fi preferat să fie din cele ciorchine, dar tata a cam amestecat semințele și am nimerit din acelea mari. Din fericire, am avut câteva fire de roșii cherry, care mi-au îndulcit finalul verii.





Ardeii iuți au fost printre puținii care au făcut o figură frumoasă:

Morcovilor le-a mers inițial bine, apoi s-au uscat crestele, iar ei s-au deshidratat în pământ.
Nu cedez, însă mi-aș dori ca anul viitor să mă pot ocupa de grădină; sunt circumspectă, căci operația mi-a redus mult din mobilitate...

Imagini găsite în laptop, pivnița la începutul verii... Păcat că nu am fost consecventă, să o pozez la începutul toamnei... Acum, în plină iarnă, n-a mai rămas cine știe ce...


Comentarii

  1. Arata grozav straturile tale, Mirela ! de-acum sa te tii recolta....singurul bai este ca nu prea ai ce lucra in straturile inaltate : buruieni putine, ordine maxima. Doar sa le uzi ...O sa te cam plictisesti in gradina :)) ...
    Sa ai spor la toate !

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) Multumesc pentru incurajare!
    Spor si inspiratie iti doresc si tie. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirela, ai niste straturi foarte chipese, nu ca ale mele facute din barnele stabunilor :))
    Important este pamantul si sa-mi spui daca ai probleme cu cartitele, sa-ti ridice pamantul in ele.
    Sarumana pentru "plagiat":))) si pentru reclama :)
    Ca noutate, am pus in butoiul de macerat si papadie si alte buruieni din prin curte.
    Sunt bune si tecile de mazare sau fasole puse la macera.
    Te pupic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, estetice sunt, Dan nu s-a lasat convins sa improvizeze! :)))
    Sa vedem acum cum ne descurcam cu ele.
    Cu cartitele n-am probleme, am ceva coropisnite, din pacate.
    Vasi, ceea ce faci tu este exceptional, esti o inepuizabila sursa de inspiratie, iti multumesc si te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. esti o fericita, si eu am incercat ceva, doar ca e improvizat si mi-e rusine sa o pozez.

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce sa-ti fie rusine? Ideea e sa valorificam ceea ce avem la indemana.
    Noi locuim la munte, in patria lemnului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunat arata !!! Ce-as mai vrea si eu niste urzici si alte cele. Poti sa-ti inchipui, ca am transplantat urzici pe gramada de compost, sa am la vara ?
    Sa ai recolte frumoase, Mirela !

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta cu urzicile e bestiala! Mai, dar voi nu aveti buruieni acolo?
    Multumesc pentru urari. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Avem buruieni, da unde stam noi, nu-s urzici. Am adus rasad :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa da! M-am linistit! Era sa te invidiez pentru lipsa doamnelor buruieni! :)))
    Urzica este o planta ce indica prezenta azotului in sol.

    RăspundețiȘtergere
  11. asteptam comentarii privind recolta.... mai buna, mai slaba? cum a fost cu munca-s-a redus? buruieni au aparut?

    RăspundețiȘtergere
  12. Recolta e jalnica, vara noastra a fost fierbinte la propriu si la figurat.
    Am scos ceapa, e mititica rau.
    Fasolea s-a facut intr-o singura tura, am cules-o si am fiert-o pentru congelator.
    Rosiile sunt aproape toate din soiul ala romanesc, foarte mari, mie-mi plac mai degraba cele ciorchine.
    Castravetii s-au facut prost de tot, nici nu-mi vine sa cred, mereu am pus pe iarna din gradina, anul asta abia 4 borcane mari am reusit.
    Cred ca doar morcovilor le-a mers bine anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt invidioasa pe straturile tale ,sotul meu nu a vrut sa faca estetic si a improvizat,dar noi am cernut pamantul ,al nostru era plin de pietre si alte minuni.Tot de la Vasi inspiratie,pentru la anu as vrea toata gradina sa o fac pe strat inalt,buruieni mai ies dar pamantul este mult mai fain si ce am observat acolo unde am pus frunze ca mulci ,pamantul este super matasos si fin ,plus ca nu mai sap.
    M-am apucat deja sa adun paie,frunze,cartoane avem din plin.
    Cam asa l-am facut noi
    http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/66983038
    As vrea si eu tataneasa si coada calului ,ceva radacini sau seminte,nu am gasit pe la noi .
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.