Treceți la conținutul principal

Aquilegia vulgaris Caldaruse

O minunată plantă perenă, pe gustul oricărui grădinar - le-ai prins, nu mai scapi de ele! - care îmi colorează grădina de pe la sfârşitul lunii mai, până spre sfârşitul lui iunie.
Ceea ce îmi place, în afara faptului că este extrem de rezistentă la ger şi dăunători, este faptul că se înmulţeşte nebuneşte, apărând în cele mai nebănuite locuri, şi - de fiecare dată - într-o altă varietate.
În urmă cu mai mulţi ani, am pus la germinat, cu maximă precauţie, un plic de seminţe mix. Chiar dacă pe plic erau columbine nobile, la mine n-au apărut decât rudele lor "sărace", vulgarele căldăruşe ! ;))
Mai tărziu, dorindu-mi varietăţi mai arătoase, am cumpărat două rădăcini cu nume, una dintre ele a înflorit încă din primul an, s-a dezvoltat superb, e harnică, desfătându-mă cu nebunia încă din primele zile ale lunii mai, vreo 5-6 săptămâni. Despre Aquilegia caerulea Florida am scris mai devreme.
Cu toate astea, le iubesc şi mă bucur de varietatea formelor şi a culorilor în fiecare început de vară, chiar dacă sunt comune şi mă obligă să îngenunchiez în faţa lor, pentru a le imortaliza!
Din seria stelatelor:
Aquilegia vulgaris var. stellata "Black Barlow"




Aquilegia vulgaris var. stellata "White Barlow"
 O altă serie:






Nu mă pot opri din admiraţie!






Comentarii

  1. Sunt extraordinare dar pentru o gradina mare, ca a ta, si in grupuri compacte. La mine nu sunt asa spectaculoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da mine se preteaza, caci au spatiu de desfasurare. S-au format chiar frumoase tufe.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.