Dumnezeu mă iubește, simt asta în fiecare zi a vieții mele...
Nu am făcut sirop din conuri și/sau muguri de brad de mulți ani, din vremea când copiii erau mici. Anul acesta însă, mi-am propus să-l prepar; atâta doar că până am verbalizat, a trecut sezonul.
Eram convinsă că am pierdut și ultima șansă, când cineva mi-a oferit muguri de jneapăn, culeși de la munte...
Mirosul lor mi-a adus toată pădurea și tot muntele în bucătărie, de-acolo a evadat pe terasă, și apoi în toată curtea...
Mi-au adus în minte vacanțele copilărei, petrecute într-un sat de munte, la bunicii materni, când mergeam la fân, trecând prin păduri de conifere umbroase și amețitor de mirositoare...
Fiecare picătură din siropul obținut îmi pare aur curat...
Sunt fericită pentru că mi-am împlinit un vis!
Rețeta:
- conuri sau muguri de brad, molid sau alte conifere
- apă
- zahăr: 1 kg/l de lichid rezultat
- lămâie
Preparare:
Se spală mugurii/conurile și se pun la fiert, într-o cratiță, cu apă care să le acopere bine. Se fierb circa 1 oră, la foc potrivit.
Se stinge focul și se lasă acoperite până a doua zi (24 ore).
Se strecoară, mugurii pot fi storși.
Se măsoară lichiul rezultat, la fiecare litru se adaugă 1 kg de zahăr și zeamă de la 1/2 lâmâie
Se fierbe la foc mic, până când scade și se îngroașă siropul.
Se toarnă fierbinte în sticlele spălate bine și sterilizate la cald.
Se acoperă și se lasă pe blatul bucătăriei până a doua zi.
Este un excelent remediu contra tusei, a infecțiilor respiratorii.
Mă simt mai bine numai la gândul că am câteva mici sticluțe din acest elixir, pe rafturile pivniței. 💚
Comentarii
Trimiteți un comentariu