Treceți la conținutul principal

Grewia occidentalis





ETIMOLOGIE: numele plantei provine de la fizicianul englez N. Grew
FAMILIA: Tiliaceae
ORIGINEA: Africa de Sud (Zimbawe, Mozambic)
DESCRIEREA PLANTEI:
Tip de planta: perena, cu port arbustiv
Dimensiuni: in conditii favorabile, si in absenta tunderii, planta poate atinge inaltimi impresionante (peste 3m).
Tunderile repetate si tratament adecvat, recomanda planta pentru formarea ca bonsai.
Frunzele: simple, alterne, prezinta 3 nervuri care pornesc de la baza, au culoarea verde inchis, sunt lucioase, alungite, usor paroase pe ambele fete. Pot ajunge pina la 7,5 cm lungime. Frunzele batrane cad (toamna-iarna) locul lor fiind luat de cele noi (primavara-vara).
Florile: au forma de stea, sunt de culoare roz-violet, cu diametrul 1,5-3 cm.
Perioada de inflorire: mai-noiembrie.
Florile se formeaza in varful lastarilor tineri.
Fructele: capsule lucioase, rosii-grena (ianuarie-mai)
INMULTIREA: Inmultirea se poate face prin butasi sau seminte
Butasi: Primavara, se taie, imediat sub nod, lastari terminali, semilemnificati (8-10 cm). Frunzele de la baza se inlatura si se introduc in hormoni de inradacinare (Radistim). Butasi astfel obtinuti, se planteaza individual in ghivece mici cu turba+ nisip (perlit). Se acopera cu o punga de nailon sau PET si se expun in soare. Odata ce incepe cresterea, se indeparteaza PET-ul si se uda planta moderat (pamantul se lasa sa se usuce intre doua udari).
Seminte: primavara, prin semanarea la suprafata solului si acoperirea cu un strat fin se pamant, la o temperatura de 21-22°C, dupa 14-21 zile incep sa apara noile plantute.

CONDITII DE CULTIVARE:
Solul: amestec de 2 parti turba si o parte nisip sau perlit, pH: 5,5-7,5
Expunerea: tolereaza atat soarele direct cat si umbra partiala,
Insa pentru a inflori frumos, necesita cateva ore de soare in fiecare zi.
Temperatura: desi planta rezista la temperaturi de -3/-6 °C, este recomandata mentinerea ei la temperaturi pozitive.
Umiditatea/apa: Rezista la seceta, putand fi udata moderat (plasata la soare) sau rar. (semiumbra).
In perioada de crestere se uda regulat, insa ingalbenirea frunzelor indica udarea excesiva.  
INGRIJIRE:
Se recomanda scoaterea plantei pe terasa/balcon primavara si adapostirea in casa toamna.
Taierea plantei se recomanda dupa inflorire, pentru a-i mentine/corecta forma si a-i dirija dezvoltarea ulterioara.
Planta poate fi fertilizata cu ingrasamant pentru plante acide, iar in cazul clorozarii frunzelor, se administreaza Fe.
Pe perioada iernii, este ideala plasarea plantei in fata unei ferestre luminoase, cu expozitie sudica.

SURSE BIBLIOGRAFICE:
http://www.jardibotanic.bcn.es/04_07_cas.htm
http://www.plantzafrica.com/plantefg/grewiaoccident.htm

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.