Treceți la conținutul principal

Crâmpeie de Românie - Transalpina

Vara aceasta - hotărât lucru - ne-a adus un soi de reîntoarcere la origini, de căutări şi regăsiri, probabil declanşate şi de criza morală teribilă, dar - cu siguranţă - şi de criza economică.
Deşi am aflat recent de Transalpina, ne-am propus să o străbatem. Ne-a folosit mult această hartă, fără de care am fi plutit în derivă, cu atât mai mult cu cât aşezările umane sunt aproape inexistente, iar  indicatoarele rutiere lipsesc cu desăvârşire.
Direcţia traseului nostru, venind dinspre Timişoara, a fost  Şugag  - Obârşia Lotrului - Rânca - Novaci.
Valea Sebeşului, cu frumoasele păduri de foioase, respectiv Barajul Oaşa, zonă de conifere:
Am regăsit parţial şi atmosfera tablourilor lui Grigorescu:  turme de mioare ordionate, vaci cu personalitate de domnişoare la şosea şi măgăruşi neînfricaţi:
Şoseaua este într-o stare foarte bună, în cea mai mare parte. Asfaltul negru creează o senzaţie ciudată în sălbăticia aceea, însă inima mi s-a oprit de vreo 2-3 ori atunci când aveam senzaţia că brusc dispare drumul! :))) Tot de vreo 2-3 ori, în pante incredibil de abrupte, s-a oprit şi motorul maşinii, căci peisajul a reuşit să-l vrăjească şi pe Dan, făcându-l să uite că trebuie să schimbe viteza! :)))


În pasul Urdele, cea mai înaltă trecătoare din România,  am studiat panoul informativ şi-am scrutat zările, iar copiii au avut şedinţă foto, incluzându-i şi pe cicliştii anonimi: 
Am continuat să urcăm, iar unde ne-a permis lăţimea drumului am oprit, pentru câteva poze:
Ceea ce ni s-a arătat ochilor a fost fascinant: un lac într-o căldare:
Drumul a continuat cu serpentine ameţitoare, suişuri abrupte, iar noi ne grăbeam spre norii pe care-i vedeam în depărtare, neîndrăznind să întrebăm cu voce tare dacă-i vom străbate! :)))
Jocul norilor cu Soarele:
În peisajul pajiştii alpine, rămăşiţele vegetaţiei, pregătită pentru o lungă iarnă...
Un cadru cu toţi patru, cu capu'n nori, râzând spre maşină, căci acolo amplasasem aparatul foto:

Comentarii

  1. Sar'na! Radeam ca proasta'n targ spre masina parcata pe marginea drumului. Drum pe care mai treceau si altii! :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. draga mea, nici nu conteaza ce credeau ceilalti, important este ca erati veseli si sper sa va tina veselia pana la urmatoarea vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa Transalpina, nu-i asa?
    Si noi am fost acum 2 saptamani si ne-am intors cu amintiri minunate!
    Lacul pe care l-ai pozat este Lacul Muntinu

    RăspundețiȘtergere
  4. Saru'mana, Daniela! Muream de ciuda ca nu am gasit la fata locului indicatoare, panouri, etc, iar pe net m-a disperat lipsa informatiilor detaliate.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.