Treceți la conținutul principal

De ziua mea...

Am robotit, conform tradiţiei, numai că anul ăsta am avut două mari avantaje, care mi-au dat energia şi bucuria pregătirilor. În primul rând, au venit ai mei, adică părinţii, care au finalizat ceea ce ne propusesem pentru vară şi n-a fost timp, iar în al doilea rând, aveam bateriile încărcate după Transalpina-Horezu-Valea Oltului, traseu care a încununat cele 10 zile de concediu anual! :))
Am pregătit aperitive variate, căci astea sunt punctul forte, toată lumea e flămândă şi dornică să deguste bunătăţi. Ca de obicei, fiecare membru al familiei alege un fel pe care-l vrea pe masă, iar ceea ce nu se regăseşte în doleanţe dar le vreau, le propun şi le execut eu! :)) 
- ouă umplute
- salată de piept de pui 
- fasole cu maioneză
- peşte afumat cu legume
- brânză de vaci cu smântână şi usturoi
- vinete cu ardei capia
- file de peşte cu lămâie
- platouri cu mezeluri şi brânzeturi
Felul principal: friptură de porc cu cartofi copţi în cuptor
Desert: prăjitură cu afine, prăjitură cu iaurt
Tort de ciocolată, incredibil de bun, infernal de urât, căci n-am răbdare să-l decorez!


Comentarii

  1. La multi ani! Tot ceea ce iti doresti sa se implineasca! Si tot binele din lume!
    Nini

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi, multi ani Linistiti si luminosi Mirela!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos de urari.
    Sa va dea Dumnezeu sanatate si bucurii multe.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.