Treceți la conținutul principal

Placinta zdrentuita

Numesc aşa acest desert, pentru că mie nu prea-mi seamănă a prăjitură.
Am decis s-o pregătesc, întrucât m-am simţit agresată de-a dreptul, în ultimele două zile, am dat de ea în mai multe locuri. Îi recunosc paternitatea, de fapt maternitatea, Laurei Sava, deoarece pe blogul ei am găsit reţeta în imagini, la rândul ei preluând-o de la Floridecamp. Mai amintesc şi de o doamnă de pe forumul de plante care ne-a arătat varianta ei pozată.
Nu voi omite nici contribuţia semnificativă a lui Dan, căruia i-am stârnit curiozitatea cu căutările mele febrile după "ceva bun" şi care, văzând pozele, a exclamat: "Asta cu siguranţă e faină!".
Aşadar, să purcedem la drum!
Ingrediente:
Plăcinta:
- 1 pachet de foi fine de plăcintă
- 4 ouă
- 1 pahar zahăr tos
- 1 pahar ulei
- 200 ml iaurt
- 1 praf de copt
- 1 zahăr vanilat
Siropul:
- la alegere, una dintre cele 2 variante:
a) sirop de zahăr ars, din 8 linguri de zahăr + 3 căni apă
b) sirop de lămâie, din zeama şi coaja rasă de la 2 lămâi + 3 pahare apă + 2 pahare zahăr, fierte până când se îngroasă uşor.
Preparare:
1. Foile de plăcintă dezgheţate se rup în fâşii/bucăţi fine
2. Ouăle + zahărul se mixează, se adaugă uleiul, iaurtul, zahărul vanilat, praful de copt.
3. Se adaugă "zdrenţele" de aluat (foile rupte) în amestecul de mai sus, se omogenizează şi se toarnă într-un vas termorezistent.
4. Se coace la foc potrivit (în reţeta originală) sau la foc mare (varianta cuptor cu ventilaţie) până când se rumeneşte frumos deasupra.
5. Se scoate din cuptor şi se toarnă încet siropul peste plăcinta fierbinte, aceasta absorbindu-l.
6. Se taie după ce se răceşte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.