Treceți la conținutul principal

Musaca de cartofi







Ingrediente:
- 1-1,5 kg cartofi
- 600 g carne tocată amestec
- 1 ceapă
- 1 morcov (opţional)
- 2 linguri ulei
- cimbru, pătrunjel
- sare, piper
- 3 ouă
- 400 ml iaurt
Preparare:
Zarzavatul se căleşte uşor în 2 linguri de ulei, apoi se adaugă carnea tocată şi se lasă la foc mic, pentru a se înăbuşi. Se adaugă condimentele, cimbrul. Când scade lichidul, se descoperă, pentru a se rumeni uşor.
Se pot adăuga opţional - roşii decojite ori pastă de tomate.
După ce se răceşte carnea, se amestecă cu 2 ouă bătute, amestecate cu 250-300 ml iaurt, devine de consistenţa unui sos.
Într-o formă termorezistentă, unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se aşează un strat de cartofi fierţi în coajă, curăţaţi după ce s-au răcit, taiaţi felii de cca 1/2 cm grosime.
Se toarnă 1/2 din sosul de carne, apoi se aşează următorul strat de rondele de cartofi.
Continuăm cu carnea, iar la final se "închide" cu felii de cartof.
Se toarnă un sos alb, dintr-un ou bătur + 100-150 ml iaurt + pătrunjel tocat.
Se dă la cuptor.

Comentarii

  1. Da, din asta am sa fac si eu, chiar imi era pofta.
    Multumesc de idee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-am nimerit:)
      Si mie imi era pofta, dar nu stiu de ce, am tot amanat.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Hribi - conservare

Hribul este, după opinia mea, cea mai grozavă ciupercă din câte există! Gândindu-mă la gustul lor, primul adjectiv care îmi vine în minte este: de-li-ci-os! :) Anul acesta a fost, într-adevăr, anul ciupercilor! Am cumpărat hribi în cantități mari, dar a găsit și Dan, în drumurile lui prin pădure.  I-am curățat, i-am spălat bine și i-am tăiat felii, iar de seara până dimineața, au stat la scurs: Apoi, i-am pus în pungi și i-am băgat la congelator: Am pus doar un borcănel cu hribi marinați, opăriți în apă cu oțet, un pic de sare, foi de dafin, iar apoi am completat cu ulei.

Compot de mure

    Ador fructele de pădure, fie proapsete, fie congelate, fie conservate. Murea îmi place la nebunie proapsătă şi congelată. Murata (băutură alcoolică) şi siropul de mure sunt deasemenea demenţiale. Dulceaţa, în schimb, nu-mi place, căci seminţele sunt prea mari. Anul acesta am făcut compot, doar 4 borcane de 800 ml, pentru a încerca şi această variantă. Ingrediente: - 1 kg mure aleasă, spălată şi scursă de apă - 4-5 linguri zahăr tos / borcan - apă. Am pus mure cca 3/4 din borcan, alteranativ cu cateo lingură de zahăr. Am adăugat apă până la gura borcanului, am pus capacele şi am dat la dunst, pentru 45 minute (din momentul fierberii). Am lăsat borcanele la răcit în apă şi-am plecat în excursie! :)) A doua zi le-am aşezat frumos în pivniţă. ............................................. Completare ulterioară: Acest compot este o grozăvie, merită făcut în cantități mari! Cu cât se mănâncă mai târziu (martie) cu atât are o aromă mai puternică