Treceți la conținutul principal

Musaca de cartofi







Ingrediente:
- 1-1,5 kg cartofi
- 600 g carne tocată amestec
- 1 ceapă
- 1 morcov (opţional)
- 2 linguri ulei
- cimbru, pătrunjel
- sare, piper
- 3 ouă
- 400 ml iaurt
Preparare:
Zarzavatul se căleşte uşor în 2 linguri de ulei, apoi se adaugă carnea tocată şi se lasă la foc mic, pentru a se înăbuşi. Se adaugă condimentele, cimbrul. Când scade lichidul, se descoperă, pentru a se rumeni uşor.
Se pot adăuga opţional - roşii decojite ori pastă de tomate.
După ce se răceşte carnea, se amestecă cu 2 ouă bătute, amestecate cu 250-300 ml iaurt, devine de consistenţa unui sos.
Într-o formă termorezistentă, unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se aşează un strat de cartofi fierţi în coajă, curăţaţi după ce s-au răcit, taiaţi felii de cca 1/2 cm grosime.
Se toarnă 1/2 din sosul de carne, apoi se aşează următorul strat de rondele de cartofi.
Continuăm cu carnea, iar la final se "închide" cu felii de cartof.
Se toarnă un sos alb, dintr-un ou bătur + 100-150 ml iaurt + pătrunjel tocat.
Se dă la cuptor.

Comentarii

  1. Da, din asta am sa fac si eu, chiar imi era pofta.
    Multumesc de idee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-am nimerit:)
      Si mie imi era pofta, dar nu stiu de ce, am tot amanat.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.