Treceți la conținutul principal

Dulceata de merisoare






Merișoarele și-au găsit mai greu locul în bucătăria/cămara mea, căci nu păstram amintiri foarte plăcute despre ele! :))

Țin minte, de câte ori mergeam la Bilbor, după tradiționalul tur al ogrăzii, grajdului cu recensământul pe care-l făceam tuturor orătăniilor, obiectivul următor era cămara bunicilor. În ”casă-sus” așa spuneam casei mari, începeam cu cămara, ne fascinau borcanele, butoaiele, putinele, bidoanele, le-am fi gustat/probat pe toate, dar aveam interdicție, căci odată începute, trebuiau consumate, pentru a nu se strica.
Mirosurile și gusturile întipărite în copilărie rămân asemeni câinilor fideli, însoțindu-ne toată viața!
Merișoarele aveau darul de-a ne stârni curiozitatea de fiecare dată, însă fiind conservate doar cu apă, prima dezamăgire se datora absenței dulcelui, a doua gustului prea pregnant, căci după ce ne turnam în căni și adăugam zahăr, luam doar 2-3 linguri și le abandonam.
Astăzi când, merișoarele au virtuți mult-lăudate, mi-am propus să le reabilitez!
Am făcut chec cu merișoare și câteva borcănele de dulceață.
Ingrediente:
1200 g merișoare bine spălate și scurse
800 g zahăr (data viitoare voi pune maxim 500g)
Preparare:
Le-am preparat după metoda fiertului în reprize:
- 10 minute fără zahăr
- 10 minute cu zahăr
Am turnat dulceața fierbinte în borcanele sterilizate.

Comentarii

  1. Mie imi place enorm gustul lor, dar proaspete nu se gasesc la noi. Sunt minunate in chec si in general la prajituri. Marmelada n-am gustat niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, in chec sunt grozave, iar culoarea lor este fabuloasa!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.