Treceți la conținutul principal

Cheesecake cu capsuni


Ingrediente:
Blat:
- 400g biscuiți digestivi
- 150g unt topit
Crema:
- 600g Mascarpone
- 500ml frișcă lichidă
- 150g zahăr pudră
- 100 ml apă rece
- 100 ml lapte cald
- 20g gelatină
- o păstaie de vanilie
Jeleu:
- 300g căpșuni congelate
- 100ml apă
- 3 linguri zahăr
- 10g gelatină
Decor:
-300g căpșuni proaspete
Preparare:
Blat:
1. Biscuiții se mărunțesc cu robotul, se amestecă apoi cu untul topit, cu o furculiță, până când amestecul capătă consistența nisipului ud.
2. Pe un platou se așează inelul detașabil al unei forme de copt, iar amestecul de biscuiți cu unt se tapetează într-un strat uniform, se dă la rece 1/2 oră.
Crema:
1. Gelatina se pune în apa rece, se amestecă și se lasă 10 minute, pentru a se umfla. Se adaugă în laptele cald și se amestecă bine, apoi se lasă la răcit.
2. Mascarpone se mixează cu zahărul și vanilia, se adaugă pe rând frișca, apoi se mărește viteza și se mai bate 5 minute. Se micșorează viteza, se adaugă laptele cu gelatina treptat și se mărește din nou viteza.
Montare:
1. Căpșunile proaspete, spălate, scurse, se taie în 2 jumătăți, pe lungime.
2. Se tapetează lateralele inelului, deasupra blatului întărit, cu jumătățile de căpșuni, cu vârful în sus.
3. Se toarnă încet crema, se mișcă ușor, pentru a se încorpora frumos, apoi se nivelează. Se lasă la rece peste noapte.
Jeleul:
1. 10 g gelatina se amestecă cu 100 ml apă rece, se lasă 10 minute.
2. Căpșunile, ușor decongelate + 3 linguri zahăr, se pun la foc mic, circa 5 minute. Se lasă la răcit și apoi se pasează, pentru a se obține un piure. se lasă la răcit.
3. Când încă e călduț, se adaugă gelatina și se amestecă bine. Se toarnă deasupra cremie, se dă la rece pentru 2-3 ore.
4. Se scoate de la frigider cu 10-15 minute înainte de a se servi, pentru a scoate mai ușor inelul.
5. Se taie cu lama unui cuțit ținut în apă fierbinte 30 de secunde.
Rețeta aceasta este după JamilaCuisine


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.