Prima dată am făcut această rețetă, acum 8 ani... Când au trecut?
Acum, dacă tot am făcut ceva rezerve prin martie, am zis că voi transforma cele 3-4 kg de făină în câteva pâinici gustoase.
Ingrediente:
500 g făină albă 000
340 ml apă călduță
1 plic de drojdie uscată (sau 13 g drojdie proaspătă)
2 lingurițe sare
1 1/2 lingurițe zahăr
2-3 linguri ulei de măsline
Preparare:
1. Făina cernută, se amestecă cu drojdia uscată; se adaugă sarea, zahărul, apa călduță; dacă se folosește drojdie proaspătă, se dizolvă în apă.
Ingredientele se amestecă puțin cu o lingură și se lasă la frigider, pentru 24 de ore, într-un castron acoperit.
2. A doua zi, scoatem aluatul, lucrăm pe un planșeu bină înfăinat, la fel și mâinile; se răstoarnă aluatul, se face un dreptunghi, pe care îl împăturim în 3, pe lățime, apoi încă o dată, pe lungime (tot în 3).
Lăsăm aluatul la ohihnă, circa 30 minute, pe un ștergar de bucătărie, cu împăturitura în jos.
Încingem cuptorul la maximum (250 grade C), la fel și o oală de tuci, cu capac.
După odihna aluatului, îl luăm într-o mână, deschidem cuptorul, ridicăm capacul fierbinte, „aruncăm” aluatul cu partea împăturită deasupra.
Coacem 25-30 minute în oala acoperită cu capac, iar apoi încă vreo 15, fără capac.
Musai de făcut!
Pentru această rețetă, m-am inspirat de aici.
Comentarii
Trimiteți un comentariu