Dumnezeu ne-a binecuvântat cu rădăcini sănătoase. Tatăl meu este de loc dintr-o zonă de deal, cu clima mult mai blândă decât cea în care locuiesc eu. Tărâm de basm al copilăriei, ţara fructelor care cresc din belşug nestropite şi ne-E-uite de nimeni!
Copiii şi nepoatele mele au moştenit dragostea de vacanţe la ţară, aşa cum parcă mai ieri eu şi sora mea o făceam.
Tradiţia cerea ca prima duminică din iulie să ne găsească la ţară, pentru a putea merge la Târgul Cireşelor. Până şi pasiunea asta au moştenit-o copiii noştri, deşi nu e mare lucru, iar anul asta bâlciul a fost parcă şi mai jos decât altă-dată.
Am reuşit să evadez şi eu pentru două zile jumate la ai mei, în ţinutul uitat de timp, fără semnal la mobil şi fără conexiune la internet! Din păcate a plouat mult, abia am prins câteva ore în care am cutreierat grădinile şi-am cules fructe: cireşe, cireşe amare, vişine.
Şi-am făcut dulceţuri!!!!
Toate reţetele se bazează pe aceeaşi procedură, aceleaşi cantităţi, excepţie fiind felul fructelor.
Ingrediente:
1 kg de fructe, cântărite după ce au fost curăţate de sâmburi
1 kg de zahăr/1kg de fructe
1 lămâie (zeama)
Preparare:
Fructele amestecate cu zahărul şi zeama de lămâie, se lasă 3-4 (sau mai multe ore), pentru a extrage sucul din fructe.
Se fierb la foc mare, dar nu direct pe flacără, 40-50 minute, sau, până când se leagă.
Se toarnă fierbinte în borcanele bine spălate şi sterilizate în cuptor, închizându-se repede capacele.
Se întorc pe capac 20-30 minute, apoi se readuc în poziţia normală, se ţin în pături până a doua zi.
Dulceaţă de cireşe amare
Dulceaţă de vişine
Copiii şi nepoatele mele au moştenit dragostea de vacanţe la ţară, aşa cum parcă mai ieri eu şi sora mea o făceam.
Tradiţia cerea ca prima duminică din iulie să ne găsească la ţară, pentru a putea merge la Târgul Cireşelor. Până şi pasiunea asta au moştenit-o copiii noştri, deşi nu e mare lucru, iar anul asta bâlciul a fost parcă şi mai jos decât altă-dată.
Am reuşit să evadez şi eu pentru două zile jumate la ai mei, în ţinutul uitat de timp, fără semnal la mobil şi fără conexiune la internet! Din păcate a plouat mult, abia am prins câteva ore în care am cutreierat grădinile şi-am cules fructe: cireşe, cireşe amare, vişine.
Şi-am făcut dulceţuri!!!!
Toate reţetele se bazează pe aceeaşi procedură, aceleaşi cantităţi, excepţie fiind felul fructelor.
Ingrediente:
1 kg de fructe, cântărite după ce au fost curăţate de sâmburi
1 kg de zahăr/1kg de fructe
1 lămâie (zeama)
Preparare:
Fructele amestecate cu zahărul şi zeama de lămâie, se lasă 3-4 (sau mai multe ore), pentru a extrage sucul din fructe.
Se fierb la foc mare, dar nu direct pe flacără, 40-50 minute, sau, până când se leagă.
Se toarnă fierbinte în borcanele bine spălate şi sterilizate în cuptor, închizându-se repede capacele.
Se întorc pe capac 20-30 minute, apoi se readuc în poziţia normală, se ţin în pături până a doua zi.
Dulceaţă de cireşe amare
Dulceaţă de vişine
Comentarii
Trimiteți un comentariu