Treceți la conținutul principal

Iahnie de fasole cu ciolan de porc

Chiar dacă  este un meniu adecvat zilelor geroase de iarnă, s-a întâmplat să "văd" abia acum ciolanul afumat "uitat" în congelator, şi-atunci n-am mai avut linişte, până nu l-am băgat în oală.
Şi-n ce oală s-ar fi potrivit mai bine, dacă nu în cea cu fasole boabe?
Copiii mei adoră fasolea boabe, indiferent de anotimp, defavorizând până la ignoranţă păstăile.


Ingrediente:
- 20-30 ml ulei
- 2-3 cepe
- 1 praf boia de ardei
- 2 roşii
- fasole boabe 
- împricinatul ciolan (poate fi înlocuit cu orice altceva: kaiser, cârnaţi)
- sare, piper
- usturoi


Preparare:
Ceapa tăiată julien, presărată cu un praf de sare, se căleşte uşor în ulei.
Se adaugă un praf de boia dulce de ardei.
Se adaugă bulionul sau roşiile decojite şi tocate mărunt.
Se amestecă cele de mai sus cu fasolea fiartă şi carnea tăiată rondele de 1-1,5 cm.
Se potriveşte gustul.
Dacă necesită un pic de lichid, se adaugă în tavă puţină apă în care a fiert fasolea.
Se dă la cuptor, pănă când scade şi se "împrietenesc" toate ingredientele.
Înainte de-a fi gata, cu 10-15 minute, se presară cu usturoi tocat.
Se serveşte cu salată, în funcţie de preferinţă.
Noi am savurat-o cu castraveţi sarbezi, reţeta rapidă de murat castraveţii pe care nu-i vezi la timp în grădină şi cresc mai mult decât trebuie, nefiind buni pentru murat.









Comentarii

  1. eu cred ca tu ai intuit ca o sa se faca frig.
    ce bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hi-hi-hi, cam asa ceva! :)))
    Las' ca azi am gatit la greu si-am gradinarit de mi-au sarit capacele.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.