Treceți la conținutul principal

Varză cu carne tocată - substituent de substituent! :)))


Povestea nu-i nici foarte lungă şi nici prea complicată, numai că, deşi ai mei adoră sarmalele, eu cam am oroare de împachetarea lor! De aceea, mâncăm sărmăluţe mai rar, mai exact atunci când vine Buni la noi! J)
Când am aflat de reţeta sarmalelor dezbrăcate ori sparte, am sărit în sus de bucurie şi-am purces la treabă!
Acum, în plin sezon, grădina e plină de daruri, care se cer valorificate. Am tot amânat culegerea verzei, deşi Bunica Anuţa m-a avertizat că mi-o vor lua-o melcii înainte. I-am dat dreptate ieri, vazând frunzele atât de ciuruite. Pe de altă partre, sunt dovada grădinăritului bio pe care îl practicăm! J))
Ideea e că am adaptat până şi reţeta dezbrăcatelor, adică am simplificat la maximum, ori poate la minimum!
Ingrediente:
Umplutura:
-          2 cepe
-          1-2 morcovi
-          50 g orez
-          500-600 g carne tocată (amestec vită & porc a fost)
-          sare, piper
-          verdeţuri: mărar, cimbru
Preparare:
Ceapa tăiată solzişori se căleşte uşor în grăsime (ulei, untură, etc).
Adăugăm morcovii raşi pe răzătoarea mare, amestecăm.
Orezul foarte bine spălat se adaugă în tigaie şi se completează cu 50 ml apă.
Se lasă până dau câteva clocote, apoi stingem focul şi lăsăm tigaia acoperită. Adăugăm frunzele tocate.
Carnea tocată se amestecă cu ouăle, se condimentează şi se împreunează cu orezul & legumele, după ce acestea s-au răcit.

Pe doamna varză, ciuruită rău, am dezbrăcat-o de tare multe frunze, api am tocat-o în robotul nou, am încercat mai multe răzătoare, pân-am nimerit-o pe cea bună, de aceea sunt câteva mărimi...Am frecat-o puţin cu sare, apoi am purces la asamblare:
- un rând de varză tocată
- un rând de amestecul de carne tocată//orez/legume (mă grăbeam foarte tare, nu am mai modelat biluţe)
- un rând de bacon (singura afumătură găsită în frigider)
- ultimul rând de varză
- deasupra am aşezat din nou feliuţe de bacon
Am turnat cca 200 ml suc de roşii made in Buni, producţie 2010, am mai pus apă, până am acoperit varza.
Deasupra, am pus rămurele de cimbru şi mărar proaspăt.
Am fiert la foc potrivit, cca 1 oră jumate.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.