Treceți la conținutul principal

Gogoşari marinaţi


Gogoşarii copilăriei mele erau crocanţi, dulci-acrişori, de un roşu strălucitor.
Gogoşarii pe care i-am pus la murat ani de zile, erau doar dulci acrişori şi se înmuiau după câteva săptămâni, motiv pentru care erau consumaţi primii.
Anul trecut am încercat o reţetă nouă, mult-lăudată, vinete & gogoşari marinaţi. Vinetele au fost departe de ceea ce-mi imaginez eu că trebuie să aibă gustul şi consistenţa murăturilor. De aceea, am adaptat reţeta (inclusiv de pe culinar.ro), şi-am conservat doar gogoşari roşii.
Ingrediente:
10 kg gogoşari
2 l oţet
500 g zahăr
4 linguri miere de albine
4 linguri de sare grunjoasă, fără iod
200 ml ulei
boabe piper
boabe muştar
foi dafin
Preparare:
Spălăm gogoşarii, îi curăţăm de seminţe şi lamelele din interior, apoi îi tăiem (în sferturi a fost opţiunea mea)
Oţetul, zahărul, mierea, uleiul, sarea şi condimentele se pun la fiert.
Când clocoteşte marinata, se adaugă gogoşari, cât încap odată nesuprapuşi, se lasă 2-3 minute, până când soluţia reîncepe să clocotească.
Cu o spumieră scoatem gogoşarii opăriţi şi îi aşezăm într-un vas mare.
Se repetă operaţiunea, până când epuizăm toţi gogoşarii (poate aveţi noroc, la mine s-a terminat butelia, mergea încet şi am rămas şi în pană, la un moment dat ;))) ).
Se lasă la răcit, atât gogoşarii, cât şi marinata.
În paralel, am respălat borcanele şi le-am uscat în cuptorul fierbinte. 
După ce s-au răcit toate, am pus pe fundul borcanelor 1-2 frunze de ţelină, apoi am aşezat frumuşel gogoşarii şi am turnat marinata.
Am acoperit cu capace şi le-am dus în pivniţă.

Comentarii

  1. arata intr-un mare fel!
    si nu ai diluat otetul deloc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Niciun strop de apa, dar otetul se evapora mult prin fierbere. In plus, gogsarii lasa un pic de zeama/suc propriu, care lungeste marinata.
    Singurul inconvenient este mirosul care se dagaja prin fierbere. Este iritant pentru caile respiratorii, mai ales la primele 2-3 ture e greu, apoi te obisnuiesti! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirela,asa ii fac si eu,insa,cu apa 1:3, 1 litru otet si 3 de apa si nu asa de mult zahar si nu se inmoaie decat atat cat trebuie sa-ti placa.
    In plus ii asez fiebinti in borcane, torn fierbinte zeama si capacesc imediat. Altfel s-ar borsi....
    Eu nu mai am decat perele si piersicile sa le conserv si struguri, normal :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci de reteta, Elisa! Am s+o am in vedere la anul.
    Daca o dau in bara anul asta, ma zgariu pe ochi, c-am si pus multi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Deoarece ma cam obosea sa fierb am gasit o reteta de marinat la rece, anul trecut am pus gogosari marinati la rece,
    au fost super grozavi,am pus simpli,combinati cu conopida,struguri,prune,morcov,telina,anul asta am pus cantitate mai mare caci anul trecut a fost mare bataie pe ei .Anul asta am pus combinat gogosari cu ardei capia gras in combinatie cu fructe.
    Aici ai reteta http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/49781988
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am incercat reteta asta anul trecut si au iesit minunati.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.