Treceți la conținutul principal

Despre familie

Într-una din serile trecute, David, ajutându-mă să pregătesc cina, m-a întrebat, aşa, în treacăt, despre intenţia mea de-a pregăti o cină romantică pentru Ziua Îndrăgostiţilor. Într-o existenţă la foc automat, am tresărit şi-am calculat rapid: e taman marţi, zi mai mult dcât plină, zi lungă, cu ore precise, cu prezenţa mea absolut necesară în două-trei locuri concomitent, şi-am spus că mi-e imposibil. Am sesizat o licărire în ochii lui şi am realizat că i-a venit o idee! De la idee şi până la faptă, e deseori o cale foarte lungă, însă băieţii noştri, au pus totul la cale, pe muţeşte, iar în seara aceasta, ne-au expediat sus, urmând ca ei să ne cheme când va veni timpul...
Surprinza a fost cât de poate de frumoasă, un gest sensibil, pornit din sufletele copiilor noştri, emoţionant şi plin de bucurie: de la muzică, la lumânări, flori şi menu, la bucatele propriu-zise, de la ţinuta lor: cămaşă şi pantalon din stofă (mă rog, unii cam scurţi, n-am făcut decât poze bust! ;)) 
Dacă aş putea să opresc câte-o clipă şi s-o retrăiesc, nu doar mental, cu siguranţă seara aceasta aş străbate-o la nesfârşit, într-o sublimă repetare...
Sub sloganul: "La noi, îndrăgostiţii nu au doar fluturi în stomac!", am primit menu-ul personalizat, cu felurile pregătite: spaghete şi piure de castane cu frişcă. Preţurile... în săruturi! :)))


Lipsesc pozele indecente! ;)))

Comentarii

  1. La asa parinti, asa copii.
    Sa fiti sanatosi si fericiti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mirela, m-am emotionat si eu vazand initiativa fiilor tai! Frumoasa familie. Frumos crescuti si educati copiii tai. Sa aveti parte de muuuuulte astfel de momente. >;ID<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos de urari!
      Cine are fete, e mai linistit! :)))
      Te pup, Nicol :)

      Ștergere
  3. M-ai induiosat de tot ! Nici nu stiu, ca sa-ti scriu ... ai o minune de copii. Si ce-i mai grozav, e ca si ei isi vor creste copii in acelasi spirit. Asta inseamna, sa predai corect stafeta generatiei junioare. BRAVO !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ne straduim sa traim normal, intr-o lume ca valorile rasturanate.
    Exact asa mi-am spus si eu: toate se cladesc treptat, iar copilaria isi pune amprenta asupra noastra, pentru toata viata: fie ca vrem sa ducem ceva mai departe, fie dimpotriva, vrem sa evitam. Sper din suflet ca baietii nostri sa simta si sa aiba discernamant :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat si emotionant!Sa fiti sanatosi, sa pretuiti si sa va bucurati impreuna de fiecare clipa!Timpul trece neasteptat de repede....

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim frumos, Elaine! Ai dreptate, timpul asta zboara de-a dreptul.
    Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere si multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.