Treceți la conținutul principal

Pâine la vreme de pandemie, sau pâine dospită la frigider (aluat neframantat)




Prima dată am făcut această rețetă, acum 8 ani... Când au trecut?
Acum, dacă tot am făcut ceva rezerve prin martie, am zis că voi transforma cele 3-4 kg de făină în câteva pâinici gustoase.
Ingrediente:
500 g făină albă 000
340 ml apă călduță
1 plic de drojdie uscată (sau 13 g drojdie proaspătă)
2 lingurițe sare
1 1/2 lingurițe zahăr
2-3 linguri ulei de măsline
Preparare:
1. Făina cernută, se amestecă cu drojdia uscată; se adaugă sarea, zahărul, apa călduță; dacă se folosește drojdie proaspătă, se dizolvă în apă.
Ingredientele se amestecă puțin cu o lingură și se lasă la frigider, pentru 24 de ore, într-un castron acoperit.
2. A doua zi, scoatem aluatul, lucrăm pe un planșeu bină înfăinat, la fel și mâinile; se răstoarnă aluatul, se face un dreptunghi, pe care îl împăturim în 3, pe lățime, apoi încă o dată, pe lungime (tot în 3).
Lăsăm aluatul la ohihnă, circa 30 minute, pe un ștergar de bucătărie, cu împăturitura în jos.
Încingem cuptorul la maximum (250 grade C), la fel și o oală de tuci, cu capac.
După odihna aluatului, îl luăm într-o mână, deschidem cuptorul, ridicăm capacul fierbinte, „aruncăm” aluatul cu partea împăturită deasupra.
Coacem 25-30 minute în oala acoperită cu capac, iar apoi încă vreo 15, fără capac.
Musai de făcut!
Pentru această rețetă, m-am inspirat de aici.


Varianta veche, 2012:

Comentarii

  1. Arata extra bine ! Cu a fost la gust ? Poate a iesit mai densa , cu faina aia in plus ...
    Bravo pentru curajul de a coace piine !!! Si eu recent am experimentat si sint foarte incintata. Miine framint a treia oara ...

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost buna, prima jumatate s-a mancat fierbinte, rupta, in cateva minute.
    Da, a fost prea densa, din cauza fainii suplimentare.
    Mi-e groaza de framantat, nu stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere
  3. hei, eu acum am vazut ca te-ai apucat de facut paine.
    Eu am reusit sa cresc maia, sunt foarte multumita, acum am doar o singura problema, noi vrem sa nu mai mancam asa multa paine (adica spre deloc), dar fac paine si o tin in frigider.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici noi nu prea mai mancam paine, c-am luat serios in greutate.
    Totusi, painita asta nu e prea mare.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.