Treceți la conținutul principal

Mini-gradina aromatice 2012


Din seria amenajărilor din anul trecut readuse în prim-planul anului 2012, astăzi aromaticele!
Rândul de la perete: 3 tufe de levănţică, amestecate cu Allium
Rândul din mijloc: pătrunjel, salvie, leurdă
Rândul din faţă: primele două ochiuri goale încă - seminţe de ceapă de frunze, seminţe de busuioc, apoi mentă.




Puncte tari:
1. împletitura a rezistat peste iarnă, nu s-a desfăcut, cu atât mai mult cu cât a stat îngropată sub un strat considerabil de zăpadă.
2. levănţica este o plantă de excepţie: deşi mutată în vară, pe caniculă, a supravieţuit, chit că încă are aspect de uscăciune, mijloacele tufelor sunt pline de frunze noi (hmmm...zilele trecute, în "hărnicia" mea, am "plivit-o" pe una, m-a trezit la realitate mirosul degajat la ruperea frunzelor!)
3. salvia şi-a găsit locul, se dezvoltă frumos, e o vedetă! (era plantată temporar în mini-rocărie, era insignifiantă acolo)
4. menta s-a prins, e plin de verzituri mici!
5. pătrunjelul mutat în primăvara asta din grădină se dezvoltă ok!
6. leurda, adusă tot în primăvara asta de la ţară, de la ai mei, s-a prins, a şi înflorit! (m-am chinuit vreo câţiva ani s-o prind, dar fie uitam de ea, fie o amplasam cât se poate de prost)


7. locul amenajării a fost bine "desfundat", chit că acum aş proceda un pic altfel, aş opta pentru lasagna...
Ce nu-mi place:
- s-a umplut de plante minuscule de iris, aştia i-am mutat pentru a face loc mini-grădiniţei, dar se pare c-ai rămas fragmente de rizomi, care-şi arată acum "colţii"!
- nu-mi amintesc dacă a fost intenţionat, sau absolut întâmplător, oi fi cărat pământ din fostul start de Allium decorativ?! şi m-am pomenit cu enorm de multe "cepe" amestecate printre tufele de levănţică.
- am două ochiuri goale, căci am semănat foarte târziu, ceapă de frunze şi busuioc.


Comentarii

  1. e promitatoare gradinuta cu aromatice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si asta-mi place! O singuta obiectie am - busuiocului ii trebuie multa apa, celorlalte nu, s-ar putea, sa nu le placa, daca sint vecine.

    RăspundețiȘtergere
  3. La asta nu m-am gandit! Vara trecuta plantasem 3 plantute de busuioc, nu le-a mers tocmai rau.
    La mine nu e asa de cald, Dani, poate merge cu apa moderata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mirela, imi place aranjamentul, pare de revista ass...Sa vezi cand o sa-ti infloreasca salvia, o sa mori, ce flori frumoase are. Astept poze la vara cand vor fi luxuriante.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ahhhh, mooooor! Vreau și eu împletiturăăăăă! Adică nu mor, mai bine iau modelul. Foarte frumos tot ce este la tine în grădină. Mai pune, mai pune poze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ma bucur ca-ti place! Pe mine m-au fascinat vara trecuta, pe la manastiri, florile erau in straturi imprejumuite asa.
      Eu am adaptat pentru aromaticele plasate langa casa, pentru a avea frunze la indemana.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.