Treceți la conținutul principal

La mulți ani Mire! 2012

Trierea pozelor din laptop presupune postarea ultra-întârziată (acum e taman mijlocul lui ianuarie, iar ziua mea a fost la final de august...)
Așadar, mi-am dorit ca de fiecare dată SĂNĂTATE - între timp m-am însănătoșit, căci am rezolvat hernia de disc, prin operație...
Mi-am mai dorit SĂ POT RENUNȚA LA FUMAT, și-am reușit! căci mi s-a părut absurd să fiu prinsă în toaleta spitalului și apostrofată de vreo doamnă infirmieră... Și-atunci, dacă tot am rezistat 2 zile, mi-am propus să încerc asta și acasă... A fost foarte dificil, norocul meu e că în prima fază am confundat sevrajul cu efectele anesteziei generale!  Astăzi sunt fericită c-am scăpat de dependența asta, e drept că am cu vreo 8-10 kg în plus, dar sper să reușesc să scap și de alea!
Cu siguranță mi-am mai dorit să reduc ritmul și frecvența activităților în care îmi place să mă angrenez. În privința aceasta, trebuie să mărturisesc că zilele de concediu medical, zilele acelea în care nu puteam face nimic, mi-au adus înțelepciunea de-a mă bucura de activitate!









Comentarii

  1. Bravo, Mire!!! :) Sunt bucuroasa de ce am citit! Foate bucuroasa, mai ales ca stiu si eu ce greu se scapa de nicotina! Sa ai un an fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Delia! Stiu ca stii :) Si Corina s-a lasat de fumat.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.