Treceți la conținutul principal

Compot de piersici

 
Hotărât lucru: vacanța de vară mă ispitește și mă face - într-un soi de penitență recunoscută - să-mi scot pârleala zilelor prea încărcate de peste an.
Este al doilea compot pe anul ăsta, după cel de cireșe, apoi va mai urma cel de mure și dacă vor fi frumoase prunele, posibil să lungesc lista la patru :).
Ingrediente:
- 1 kg piersici curățate de sâmburi
- 4-5 linguri de zahăr/borcan de 800 ml
- apă
+/- salicilat, după încrederea fiecăruia
Preparare:
Borcanele bine spălate vor fi umplute cu piersicile tăiate sferturi (sau felii mai subțiri, după preferință).
Adăugăm zahărul, apoi umplem cu apă.
Se închid cu capac, se dau la dunst, fierbându-se 30-40 minute într-o cratiță cu fundul acoperit cu hârtie/cârpe. Deasupra borcanelor eu improvizez un ”capac” de hârtie (pliante, reclame).
Se lasă la răcit în apă, sau în pături, apoi se păstrează în cămară/pivniță.
Nu este nicio problemă dacă zahărul rămâne pe fundul borcanului, căci în câteva zile se va dizolva complet.

Comentarii

  1. Si asta-i bun! In preferintele mele este al doilea dupa compotul de pere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, perele sunt de exceptie, motiv pentru care le consum ca atare, niciodata nu(-mi) sunt de ajuns! :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.