Treceți la conținutul principal

Pomi fructiferi

Nu obișnuim să stropim pomii fructiferi, deși povestea se repetă la nesfârșit.
Trebuie să mă reevaluez/repoziționez, căci altfel riscăm să mâncăm doar câteva fructe căzute și alea stricate...
Vișinuțul nostru frumos a fost extrem de hărnicuț anul acesta. E drept că tata a venit mai târziu în primăvară și am ratat tăierea lui, ceea ce de fapt a fost un mare noroc, căci am aflat ulterior că nici nu trebuie tăiat înainte de a înflori!
După nunta de flori din aprilie....




 ... s-a umplut de fructe frumoase, e drept că am avut concurență foarte serioasă, și anume păsările...



Cu cei trei meri de vară lucrurile nu au stat tocmai bine!După nunta de flori din aprilie, doar câteva fructe, drept că foarte gustoase, din păcate stricate:
Intenționez să fac o comandă mai mare la Rosafruct și să aplic măcar o parte din stropirile recomandate pe site-ul lor, descrise mai jos:

Lucrările de îngrijire

Considerăm cunoscute noţiunile de bază referitoare la lucrările mecanice ale solului, îngrăşare, udare şi tăieri şi de aceea acordăm atenţie deosebită tratamentelor fitosanitare, capitol neglijat sau considerat dificil pentru majoritatea pomicultorilor debutanţi.
În continuare facem referire la reţete minimale aplicate pomilor din jurul casei sau aflaţi în livezi mixte de diferite mărimi. Astfel se urmăreşte orientarea către grupele de insecto-fungicide, aflate în comerţ, care permit ca aceeaşi soluţie să poată fi folosită pentru cât mai multe specii de pomi existenţi în alcătuirea livezii. Primele două tratamente se aplică în timpul iernii (ianuarie, februarie) în zilele cu temperatura peste 3-4 °C. Se vor îmbăia prin stropire toate speciile de pomi fructiferi. Primul tratament se face cu unul din substanţele: Oleocarbetox, sau Carbetox, sau Polisulfură de bariu, iar al doilea tratament, la un interval de cel puţin 10 zile, cu Sulfat de cupru, fără var, în concentraţie de 3%.
În cursul vegetaţiei, recomandăm următoarele tratamente:
10-15 aprilie: Captadin+Decis toate speciile
25-30 aprilie: Dithane+Sinoratox toate speciile
10-15 mai: Topsin+Mospilan toate speciile
25-30 iunie:
 
Systhane (sau Bavistin) + Sinoratox măr
Dithane + Decis păr, prun, cais, piersic, nectarin
5-10 iulie: Topsin+Nissorum măr, păr, prun
5-10 septembrie: Zeamă bordeleză 1% cais, piersic, nectarin, cireş, vişin
În tehnica stropitului manual recomandăm aplicarea tratamentului cât mai mult posibil pe dosul frunzelor prin atingerea tuturor zonelor aeriene ale plantei. Momentul optim al aplicării tratamentelor este înainte de masă până la ora 10-11, sau după masa între orele 18-20. În timpul preparării şi administrării soluţiilor pentru combatere, feriţi-vă de contactul cu acestea, nu consumaţi alimente şi nu fumaţi.

Comentarii

  1. La multi ani, draga mea si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nici noi nu prea am stropit pomii, ca mai demult cand faceau fructe curate si acum perele viermanoase sunt in butoi la fermentat, piersicile, unele, se vad ca nu-s in regula, ca incep sa se coloreze inainte de coacere si sa creasca. Aproape ca imi pare rau ca nu i-am stropit macar de trei ori si la moment potrivit :( Dar nu-mi fac planuri pengtru la anul, doar o sa pun pe toata gradina dolomita, la toamna si in jurul pomilor. Sper sa ajute.Si, deasemenea, sa curatim de crengile uscate de la focul bacterian sau ale invazii :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles, asa m-am gandit si eu ca macar un minimum de lucrari de ingrijire tot trebuie!

      Ștergere
  3. La multi ani, Mirela!
    sanatate si prosperitate iti doresc din toata inima!

    Felicitari pentru roadele din gradina! este grozav sa vezi oameni cu job, super ocupati cum s-ar spune, ca isi fac timp si pentru agricultura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Ella.
      Gradina are rol reconfortant, imi pare rau doar pentru ca nu pot sa-i aloc un pic mai mult timp primavara. :)

      Ștergere
  4. cei ami buni pomi fructiferi si o gama variata de soiuri la pret convenabil pe www.pomifructiferibt.ro

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.