duminică, 25 august 2013

Pomi fructiferi

Nu obișnuim să stropim pomii fructiferi, deși povestea se repetă la nesfârșit.
Trebuie să mă reevaluez/repoziționez, căci altfel riscăm să mâncăm doar câteva fructe căzute și alea stricate...
Vișinuțul nostru frumos a fost extrem de hărnicuț anul acesta. E drept că tata a venit mai târziu în primăvară și am ratat tăierea lui, ceea ce de fapt a fost un mare noroc, căci am aflat ulterior că nici nu trebuie tăiat înainte de a înflori!
După nunta de flori din aprilie....
 ... s-a umplut de fructe frumoase, e drept că am avut concurență foarte serioasă, și anume păsările...Cu cei trei meri de vară lucrurile nu au stat tocmai bine!După nunta de flori din aprilie, doar câteva fructe, drept că foarte gustoase, din păcate stricate:
Intenționez să fac o comandă mai mare la Rosafruct și să aplic măcar o parte din stropirile recomandate pe site-ul lor, descrise mai jos:

Lucrările de îngrijire

Considerăm cunoscute noţiunile de bază referitoare la lucrările mecanice ale solului, îngrăşare, udare şi tăieri şi de aceea acordăm atenţie deosebită tratamentelor fitosanitare, capitol neglijat sau considerat dificil pentru majoritatea pomicultorilor debutanţi.
În continuare facem referire la reţete minimale aplicate pomilor din jurul casei sau aflaţi în livezi mixte de diferite mărimi. Astfel se urmăreşte orientarea către grupele de insecto-fungicide, aflate în comerţ, care permit ca aceeaşi soluţie să poată fi folosită pentru cât mai multe specii de pomi existenţi în alcătuirea livezii. Primele două tratamente se aplică în timpul iernii (ianuarie, februarie) în zilele cu temperatura peste 3-4 °C. Se vor îmbăia prin stropire toate speciile de pomi fructiferi. Primul tratament se face cu unul din substanţele: Oleocarbetox, sau Carbetox, sau Polisulfură de bariu, iar al doilea tratament, la un interval de cel puţin 10 zile, cu Sulfat de cupru, fără var, în concentraţie de 3%.
În cursul vegetaţiei, recomandăm următoarele tratamente:
10-15 aprilie: Captadin+Decis toate speciile
25-30 aprilie: Dithane+Sinoratox toate speciile
10-15 mai: Topsin+Mospilan toate speciile
25-30 iunie:
 
Systhane (sau Bavistin) + Sinoratox măr
Dithane + Decis păr, prun, cais, piersic, nectarin
5-10 iulie: Topsin+Nissorum măr, păr, prun
5-10 septembrie: Zeamă bordeleză 1% cais, piersic, nectarin, cireş, vişin
În tehnica stropitului manual recomandăm aplicarea tratamentului cât mai mult posibil pe dosul frunzelor prin atingerea tuturor zonelor aeriene ale plantei. Momentul optim al aplicării tratamentelor este înainte de masă până la ora 10-11, sau după masa între orele 18-20. În timpul preparării şi administrării soluţiilor pentru combatere, feriţi-vă de contactul cu acestea, nu consumaţi alimente şi nu fumaţi.

7 comentarii:

 1. La multi ani, draga mea si toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
 2. Din pacate nici noi nu prea am stropit pomii, ca mai demult cand faceau fructe curate si acum perele viermanoase sunt in butoi la fermentat, piersicile, unele, se vad ca nu-s in regula, ca incep sa se coloreze inainte de coacere si sa creasca. Aproape ca imi pare rau ca nu i-am stropit macar de trei ori si la moment potrivit :( Dar nu-mi fac planuri pengtru la anul, doar o sa pun pe toata gradina dolomita, la toamna si in jurul pomilor. Sper sa ajute.Si, deasemenea, sa curatim de crengile uscate de la focul bacterian sau ale invazii :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am inteles, asa m-am gandit si eu ca macar un minimum de lucrari de ingrijire tot trebuie!

   Ștergere
 3. La multi ani, Mirela!
  sanatate si prosperitate iti doresc din toata inima!

  Felicitari pentru roadele din gradina! este grozav sa vezi oameni cu job, super ocupati cum s-ar spune, ca isi fac timp si pentru agricultura.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult, Ella.
   Gradina are rol reconfortant, imi pare rau doar pentru ca nu pot sa-i aloc un pic mai mult timp primavara. :)

   Ștergere
 4. cei ami buni pomi fructiferi si o gama variata de soiuri la pret convenabil pe www.pomifructiferibt.ro

  RăspundețiȘtergere