Treceți la conținutul principal

Dulceata de flori de salcam



Iunie este o lună înmiresmată de parfumul florilor de salcâm... câteva seri, am avut privilegiul unor adevărate beții, căci pâlcul de salcâmi de pe costișa din spatele casei ne-a răsfățat din plin.
Am reușit să adunăm câteva flori parfumate, pentru ceai. Bucuria mi-a fost dublată, apoi triplată, căci o bună prietenă mi-a cules micile comori din zone în care salcâmii abundă, astfel că am decis să încerc- pentru prima oară în viață - să captez mireasma în câteva borcănele de dulceață.
M-am inspirat din rețeta Laurei .
Am făcut doar o mică porție, mi-au ieșit 3 borcănele.
Ingrediente:
330 g flori de salcâm
300 ml apă
500 g zahăr
1 lămâie.

Preparare:
Am spălat foarte bine florile de salcâm, desprinse din inflorescență.
Le-am scurs bine, le-am tamponat într-un șervet de bucătărie.
Am pus la fiert apa și zahărul, împreună cu coaja de lămâie (numai partea galbenă) până când s-a legat siropul (picăturile desprinse de pe lingură rămân ca niște bobițe).
După aceea, am scos coaja de lămîie și am adăugat florile de salcâm. Când a început să clocotească din nou, am adăugat zeama unei lămâi și am mai lăsat să fiarbă circa o jumătate de oră, până când s-a legat din nou.
Am turnat-o fierbinte în borcănelele bine spălate și sterilizate în cuptorul încins.
Am închis cu capace, am răsturnat borcanele pentru 5 minute, apoi le-am așezat în poziție normală și le-m ținut peste noapte acoperite.

Comentarii

  1. Heeei, ce aroma si ce gust. Face parte din buburiile copilariei. Mama facea si sirop de salcam si de soc.
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.

Găluşte cu păsat

Din ciclul comorilor de aur ale bunicilor, prestate de mama mea: Găluşte cu păsat La ţară se cheamă găluşte, şi sunt mai mari decât sarmalele cu carne, deşi la noi în Ardeal, se fac mari toate! Ingrediente: 5-6 cepe mari 300-350 g păsat 100 g orez slăninuţă, jumeri 2-3 linguri untură de porc afumătură moare varza acră condimente: sare, piper, delikat cimbru uscat Preparare: Ceapa tăiată solzişori se căleşte în untură. Păsatul foarte bine spălat, în câteva ape, până când aceasta rămâne curată, la fel şi orezul, se adaugă peste ceapă. Se adaugă cimbrul şi se condimenteză. Se pune apă şi se lasă să fiarbă 25-30 minute. Se aleg frunze de varză mari,  pregătite ca pentru sarmale (nervura principală îndepărtată). Se aşează umplutura şi se completează cu o jumară / bucăţică de slăninuţă şi se împachetează la fel ca sarmalele obişnuite. Se fierb cu afumătură, în apă + moare (zeamă de varză) la foc mic 4-5 ore. Se servesc fierbinţi.